Nunkovics Tibor: „A jóléthez és a szabadsághoz minden tisztességes embernek joga van”

Nunkovics Tibor: „A jóléthez és a szabadsághoz minden tisztességes embernek joga van”

"Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

 

Nunkovics Tibor, a Jobbik országgyűlési képviselője Komárom-Esztergom megye 2-es számú választókörzetében fogja megmérettetni magát az összellenzéki előválasztáson, így többek között arról kérdeztük a politikust, miért fontos, hogy minél többen leadják voksukat augusztusban. Emellett szóba került a térség fejlesztésre szoruló szektorai, a nagypolitika harca a koronavírussal, illetve a 2022-es kormányváltás lehetősége és a benne elképzelt szerepe is. Interjú.
 
 
Sokan akadnak, akik még nem biztosak benne, hogy részt vesznek az előválasztáson. Mit üzenne nekik, miért lenne érdemes voksolniuk augusztusban? 
 
Ne hagyjanak ki egy ilyen történelmi lehetőséget! Magyarország történetében először rendeznek országos előválasztást, ez új lesz a választóknak, és a pártoknak is.
 
Minél többen vesznek részt egy előválasztáson, annál nagyobb az eredmény legitimitása és annál elfogadottabb lesz annak nyertese. Ez pedig ahhoz segít hozzá, hogy a körzetekben a legerősebb ellenzéki jelölt le tudja majd győzni a kormánypártok jelöltjeit. Aki kormányváltást szeretne és egy élhetőbb ország építésében részt venne, az mindenképpen menjen el és támogassa a legalkalmasabb jelöltet. Egészen véletlenül úgy gondolom, hogy ezek a személyek a Jobbik jelöltjei.
 
 
 
Melyek a választókerületének legfontosabb szektorai? Ön szerint milyen változásokra lenne szükség?
 
Ipar és turizmus. Ez mindig is két fontos tényező volt a térség életében. Mindkettőben komoly előrelépésekre lenne szükség. Előbbi esetben számos helyen a bérek és a munkakörülmények sem megfelelőek, mondjuk úgy, elmaradnak az európai szinttől. Jómagam közel 10 évig voltam gyári melós, így jól ismerem a helyzetet. A turizmus vonatkozásában pedig itt van Esztergom, a Duna, a Pilis, a Gerecse, Kék túra útvonal, számos boros pincesor, mind-mind olyan helyek és természeti kincsek, amelyek idevonzzák az embereket más vidékekről vagy éppen a fővárosból. Szükség van egy egységes térségi koncepcióra, ahol ezek a látványosságok egymást erősítik és egymásra épülnek.
 
 
A térség sajnos hírhedt az infrastrukturális hiányoságokról is.
 
Igen, nagyobb hangsúlyt kell kapjon a jövőben a tömegközlekedés fejlesztése és az úthálózat javítása. Sajnos az elmúlt időszakban számos távolsági buszjárat szűnt meg, amelyek még nehezebb helyzetbe hozták a kistelepüléseken élőket. Ezt csak fokozza az utak állapota, amely sok esetben katasztrofális képet mutat. A kistelepüléseket összekötő utak nagyrésze felújításra szorul, de a hírhedt 10-es út egyes szakaszai is. Dorog és a kesztölci elágazás közötti szakasz, Lábatlan és Süttő belterületi része, ezek mind "rázós" részek. Egyértelmű, hogy jóval több központi forrásra van szükség a felújításokra a látványberuházások helyett. Az egészségügyi ellátórendszer is segítségre szorul.
 
Egy felelősen gondolkodó kormánynak fel kell ismernie, hogy az egészségügy egy feneketlen kút. Abba bizony tolni kell az adófizetői forintokat, ugyanis az adófizetők ezért adják azokat a forintokat. Az esztergomi Vaszaray Kolos Kórház és dorogi telephelye a második legnagyobb ellátotti körrel rendelkezik a megyében. Nincs mese, több pénz kell az egészségügynek.
 
 
A koronavírus átírta a belpolitikai szabályokat, mennyire változtatta meg a Fidesz az elmúlt időszakban a parlamentarizmust? 
 
Először azt gondoltuk, hogy nagyon át fogja, de később láttuk, hogy végülis nincs változás. Mi dolgozunk a szakmai javaslatokon, Orbán Viktor 133 bátor katonája meg leszavazza, tök mindegy, mi kerül elé. Ha valaki - pártállástól függetlenül - követi az eseményeket és olvasta a Jobbik javaslatait, akkor biztosra veszem, hogy egyetértett velük. Egyértelműen megvoltak és most is megvannak - hiszen folyamatosan nyújtjuk be őket - a megfelelő gazdaságélénkítő javaslataink, de sokszor indoklás nélkül véreznek el a bizottsági üléseken. Közben azt látjuk, hogy a fideszes haverok zsebét továbbra is tömik és mentik ki a közvagyont különböző alapítványokba.
 
Mészáros Lőlőke szállodái állami segítséget kapnak, míg a vendéglátósok sorra mennek tönkre. Pedig, hacsak a 80 százalékos bértámogatást megadják, amit kezdetektől követelünk, a munkahelyek szinte teljes mértékben megmenthetőek lettek volna. Ez nem válságkezelés, ez egy nagy nulla.

Mivel kezdje az ellenzék a kormányváltás utáni első napokat?
 
Nehéz valamit kiemelni, hiszen szinte minden területen komoly változásokra lesz szükség. Ezek a munkák egyébként nem zárják ki egymást, javarészt egymástól függetlenül, párhuzamosan kell, hogy lezajlódjanak. De talán legfontosabb a feladatok között a gazdaság stabilizálása, az adórendszer igazságossá tétele, a demokratikus intézményi rendszer helyreállítása, az oktatás és az egészségügy reformja kell hogy legyen.
 
 
Ön hol képzeli az újjáépítésben a szerepét?
 
Bármilyen feladatot szívesen vállalok és legjobb tudásom szerint fogok dolgozni, ahogy eddig is. Számomra ez nemcsak megtisztelő lenne, de kihívást is jelentene, aminek mindig szívesen nézek elébe. Nyilván a zöldpolitika és a munkavállalói érdekvédelem az, ami igazán közel áll hozzám. Bízom benne, hogy kicsit több mint egy év múlva kormánypárti politikusként dolgozhatok majd a körzetemben élőkért, mert a jóléthez és a szabadsághoz minden tisztességes embernek joga van.