Hat év letöltendőt kapott az SZFE-maszkos nő támadója

Hat év letöltendőt kapott az SZFE-maszkos nő támadója

A többszörösen büntetett előítéletű Ó. Bencét gyorsított eljárás keretében mondták ki bűnösnek gyakorlatilag minden vádpontban és csak a büntetés 2/3 részének letöltése után bocsátható feltételesen szabadlábra. A vádlottat ezen felül hét évre a közügyek gyakorlásától is eltiltották.

A 37 éves férfi február végén a 151-es buszon késsel megsebesített egy FreeSZFE-maszkot viselő nőt.

A támadásról készült felvétel egy részét a rendőrség korábban nyilvánosságra hozta. A videón az látszik, hogy először a férfi provokálja a nőt, aki nem szól vissza, a telefonjával van elfoglalva, majd Ó. Bence késsel esett a sértett arcának.

{"preview_thumbnail":"/sites/default/files/styles/video_embed_wysiwyg_preview/public/video_thumbnails/U7i62VVDy5M.jpg?itok=0zdTN4fe","video_url":"https://www.youtube.com/watch?v=U7i62VVDy5M&ab_channel=PoliceHungary","settings":{"responsive":1,"width":"854","height":"480","autoplay":0},"settings_summary":["Beágyazott videó (Alkalmazkodó)."]}

A következő amit éreztem, egy ütés volt a bal arcomon. Oldalra fordultam és akkor láttam, hogy a kezében kés van, és akkor döbbentem rá, hogy megszúrt. Abban a pillanatban annyira megdöbbentem ezen, hogy a félelem elszállt belőlem

- mondta a tárgyaláson a késsel megvágott nő a telex.hu tudósítása szerint. 

A késelés után a terhelt a következő megállóban leszállt és elmenekült a helyszínről.

A bíróság a vádlottat, a sértettet és egy tanút hallgatott meg személyesen. A vádlott részben beismerte a bűncselekmény elkövetését és bocsánatot kért a sértettől is, aki ezt elfogadta.

Az indoklás szerint a vádlott közösség tagja elleni erőszakot követett el, hiszen cselekményének motivációja a lakosság egy - a sértett maszkján lévő felirattal jelképezett - csoportja ellen érzett ellenszenve volt. Bár a nő a bántalmazás során 8 napon belül gyógyuló sérülést szenvedett, azonban figyelemmel a támadott testtájékra, az erőbehatásra és a használt eszközre, súlyosabb sérülés bekövetkezésének kockázata is fennállt, ezért a bíróság súlyos testi sértés bűntettének kísérletében is bűnösnek mondta ki a vádlottat.

Súlyosító körülmény volt az elkövető férfi többszörösen büntetett előélete, az, hogy a cselekmény elkövetésétől a vele szemben korábban kiszabott felfüggesztett szabadságvesztések és az ellene - hasonló jellegű bűncselekmény miatt - folyamatban lévő büntetőügy sem tartotta vissza. A bíróság azt is figyelembe vette, hogy a cselekmény több ember előtt, bennük riadalmat, félelmet keltve történt.

A bíróság a bűnismétlés és a - kiszabott szabadságvesztés tartamára tekintettel - a szökés, elrejtőzés veszélye miatt fenntartotta a vádlott letartóztatását.

Az ítélet nem jogerős, mivel azzal szemben mind az ügyészség, mind a vádlott és védője is fellebbezést jelentettek be.