Orbán Viktor megvétózta a V4-ek keményebb állásfoglalását Oroszországgal szemben

Orbán Viktor megvétózta a V4-ek keményebb állásfoglalását Oroszországgal szemben

Közös, Oroszországot elítélő nyilatkozatot fogadtak el a visegrádi négyek országai, ám Orbán Viktor megvétózta az eredeti, Lengyelország által megfogalmazott kiállás durvább változatát - írja az Euractivra hivatkozva a Telex.

A lap szerint az orosz fél, ezáltal Vlagyimir Putyin elnök iránti barátságosabb álláspontjáról ismert magyar miniszterelnök elfogadhatatlannak tartotta a tervezett nyilatkozatot. A lengyelek szorgalmazta állásfoglalás egyrészt felszólított volna az Északi Áramlat 2 projekt törlésére, másrészt határozott támogatásáról biztosította volna Ukrajnát és Fehéroroszországot. Előbbi ugyanis komoly hatást gyakorol az európai energiaellátás biztonságára az eredeti szöveg szerint.

Az új, a vétó miatt immár lerövidült V4-nyilatkozat így szól:

Csehország miniszterelnökével együtt határozottan elítéljük az orosz hírszerzők operatív tevékenységét. Nem engedjük, hogy ezek a tevékenységek megosszák Európát. A visegrádi csoport országai elhatározták, hogy az Európai Unió többi tagállamával együtt intézkedéseket fognak tenni az ellenállásunk megerősítése érdekében.

Mint ismert, Szlovákia nemrég három orosz diplomata kiutasításával jelezte szolidaritását a csehekkel, mely példát aztán Lengyelország is követett.

Orosz diplomaták ügye: a cseh külügyminiszter szolidaritást kér

Csehország szolidaritást vár el szövetségeseitől a 18 orosz diplomata kiutasításával kapcsolatban - jelentette ki Jan Hamáček kormányfőhelyettes, belügyminiszter és megbízott külügyminiszter vasárnap a közszolgálati Cseh Televíziónak adott interjúban. Igen, elvárjuk a szolidaritást - válaszolta Hamáček a riporter ismételt kérdésére. A miniszter szerint azt viszont nem Prága határozza meg, hogy a szolidaritás kifejezésének milyen formája legyen.

A V4-ek is azt követően fogalmazták meg a közös kiállást, hogy Oroszországról kiderült, ők álltak a vrbeticei lőszerraktárban történt robbanások mögött. Csehországból 18 orosz diplomatát utasítottak ki, mivel a gyanú szerint az orosz titkosszolgálatok képviselőinek szerepük volt a dél-morvaországi, 2014 októberében és decemberében történt robbanásokban. A diplomáciai válaszlépések Moszkva részéről sem maradtak el.

Magyarország eddig nem jelentett be hasonló lépéseket Oroszország ellen, s Orbán Viktor hétfőn Facebook-oldalán a téma kapcsán mindössze annyit írt: „V4 egyeztetés: Csehország mellett vagyunk”.