2022-ben sem kapják vissza az önkormányzatok az egyik legfőbb bevételüket

A gépjárműadóból várható teljes, 90,5 milliárd forint bevételt betervezte a Pénzügyminisztérium a 2022-es központi költségvetésben a járvány elleni védekezési alap bevételeként, derül ki egy az Országgyűlésnek frissen benyújtott tervezetből. 

Optimista költségvetés készült 5,9 százalékos hiánnyal

Ez a költségvetés Magyarország újraindításának költségvetése - ismételte meg tavalyi szavait keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor bemutatta a büdzsé 2022-re készített tervezetét. A tárcavezető aláhúzta, a költségvetés leghangsúlyosabb eleme a gazdaság-újraindítási akcióterv, melynek célja, hogy aki elvesztett munkahelyét, az vagy vissza tudja szerezni, vagy új munkahelyet kaphasson, illetve hogy minden vállalkozó, akinek be kellett zárnia, az újra tudjon indulni, lehetőség szerint tovább is tudjon fejleszteni.

Mint ismert, a kormány a járványhelyzetre hivatkozva vonta el az adóbevétel 40 százalékát az önkormányzatoktól, majd a járványvédekezési alapba csorgatta azt át. A Pénzügyminisztérium összesen 166,8 milliárd forint bevételt tervezett be a járványvédekezési alapba, ahova emellett befolyik még várhatóan 76,3 milliárd forint a kiskereskedelmi különadó révén.

Harmadával többet költünk az államadósságra, de kevesebbet kap Rogán tárcája

Mint arról korábban beszámoltunk, Varga Mihály pénzügyminiszter kedden délelőtt átadta a költségvetési törvény tervezét Latorcai Jánosnak, az Országgyűlés alelnökének. A büdzsé a tavalyihoz hasonlóan az újraindítás költségvetése nevet viseli. Ez a költségvetés Magyarország újraindításának költségvetése - ismételte meg tavalyi szavait keddi sajtótájékoztatóján Varga Mihály pénzügyminiszter, amikor bemutatta a büdzsé 2022-re készített tervezetét.

A gépjárműadó (volt) a helyi önkormányzatok egyik utolsó megmaradt saját bevéte.

Erre figyelmeztet Lengyel Róbert siófoki polgármester keddi Facebook-posztja is, melyben a városvezető is megjegyzi, 

lassan már alig marad bevételi forrása a településeknek, Siófoknak, pontosabban a siófoki polgároknak és ez a „sarc”, (de nevezzük udvariasan bevétel-kiesésnek) idén nagyon fog hiányozni a kasszából.

Siófoknak az iparűzési adó kompenzációja helyett hitelt ajánlott a kormány

Dr. Lengyel Róbert, Siófok polgármestere ma egyeztetett a Miniszterelnökséggel arról, hogy kap-e és ha igen, mennyi kompenzációt a település a kieső iparűzési adóbevétele helyett. Legalább is a fáma egészen idáig erről szólt. Az Orbán-kormány még februárban kezdte meg az egyeztetést azokkal a városokkal, amelyeknek a lakossága meghaladja a 25 ezer főt, és emiatt pedig elesnek az iparűzési adó kompenzációjától.

Siófok korábban egészen furcsa helyzetbe került, hiszen a kormány kikötése alapján azon városoknak, amelyeknek a lakosságszáma meghaladja a 25 ezer főt, nem számíthattak az iparűzési adó kompenzációjára. Siófok pedig a határon billegett és különféle adatbázisok eltérő számokról tanúskodtak. Végül banki hitelt ajánlottak az ellenzéki vezetésű balatoni városnak, amely azonban nem kívánja magát eladósítani.

Emlékezetes, Dunaújváros és térsége önkormányzatainak több mint 220 millió forintos bevételkiesést okozott a gépjárműadó elvonása. Kálló Gergely, a Jobbik és az MSZP által is támogatott országgyűlési képviselőjelölt (egyben a térség jelenlegi parlamenti képviselője) petíciót indított annak érdekében, hogy a kormány kompenzálja az így kieső hiányt. Erről ebben a cikkben írtunk:

Vadászati kiállítás a kátyúzás helyett? A dunaújvárosi választókerületben jártunk

Kálló Gergely, Fejér megye 4. választókerületének képviselője petíciót indított a településeket érintő megszorítások, így különösen a gépjárműadó elvonása ellen. Meglepő módon több polgármester nemhogy nem támogatta, de még le is gorombította a képviselőt, holott az elvonás az ő költségvetésüket is érintette.