A Jobbik szerint a "parlamentarizmus legalja", hogy Kövér László kedden megvonta a szót Jakab Pétertől

A Jobbik szerint a "parlamentarizmus legalja", hogy Kövér László kedden megvonta a szót Jakab Pétertől

Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője Kövér László házelnököt bírálta szerdán a Parlamentben, amiért a Jobbik frakcióvezetőjétől, Jakab Pétertől keddi felszólalásakor elvette a szót.

Hangsúlyozta: ha a jobbikos politikusoktól elveszik a szót, elnémítják a mikrofonjukat, akkor nem csak őket hallgattatják el, hanem azt a sok millió embert, aki rájuk szavazott és beküldte őket az Országgyűlésbe.

A jobbikos képviselő a hivatalos parlamenti jegyzőkönyvekből idézve arról beszélt, hogy

az elmúlt években Orbán Viktor miniszterelnök és több kormánypárti képviselő is használt a Jobbikkal kapcsolatban sértő kifejezéseket,

adott esetben börtönszlenget - például "zsúrpubi", "csicskapárt", "moslékkoalíció", "csürhe" - mégsem kaptak figyelmeztetést vagy büntetést. 

Szilágyi emlékeztetett: az ellenzék több hónapja nem jár a házbizottság üléseire sem, mert a házelnök folyamatosan sértegeti az ellenzéki pártokat. Az indoklást folytatva idézett az egyik házbizottsági ülés októberi jegyzőkönyvéből, mely szerint Kövér László - későbbi büntetés nélkül - azt mondta:

Hagyja ezt ostobaságot abba, képviselő úr, kihoz a sodromból. Ez a szándéka, tudom, de tényleg kihoz a sodromból. Nézze, az Ön büdös bunkó frakcióvezetője egy kiló, vagy két kiló krumplival odanyomul a miniszterelnök elé!

Felidézte az ellenzéki politikus azt is, amikor Kövér legutóbb közel 10 millió forintos pénzbírságot szabott ki a Jobbik elnökére.

Jakab: Most már tudjuk, mennyit ér az a szó, hogy ficsúr, ha fideszesre mondják. Közel 10 milliót

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán írt arról kedden, hogy miközben ő nem mondhatja ki azokat a szavakat a Parlamentben, mint bűnöző, elvtárs, vagy hogy ficsúr, addig a fideszesek szájából a fentiekhez hasonló szavak hangzottak el.

Szilágyi véleménye szerint

a "parlamentarizmus legalja", hogy Kövér László kedden megvonta a szót Jakab Pétertől, majd házelnökként a pulpitusról sértegette, s ittassággal vádolta a Jobbik frakciót.

Végül úgy fogalmazott: a szólásszabadság alapelve nem érvényesül, s leszögezte,

nem tudnak minket megtörni, addig harcolunk, míg nem lesz jogállam és demokrácia ebben az országban.

 

Mint arról beszámoltunk, tegnap sokadjára nem mondhatta el a napirend előtti felszólalását Jakab Péter, aki mindössze addig jutott, hogy Orbán Viktor korábban azt ígérte, hogy nem vetemednek arra, hogy elhallgattassák az ellenkező véleményeket, Kövér László viszont kikapcsolta a Jobbik miniszterelnök-jelöltjének mikrofonját.

De az elnémítás mellett más ellenzéki politikusok is kaptak a házelnök "törődéséből": A DK-s Varju Lászlót például megfenyegette, a Párbeszéd politikusának, Szabó Tímeának pedig csokrot ajánlott.

Jakab Péter: "Mindenre meglesz a viszontválaszom. Az idő és a hely legyen meglepetés"

Kövér László házelnök a mai napon ismételten megvonta a szót Jakab Pétertől, akinek így kevesebb mint fél percig tartott a felszólalása. Az előző héten pedig az Országház fideszes elnöke csaknem 10 millió forint rekordbírsággal jutalmazta a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét. Ezek kapcsán nyilatkozott az Alfahírnek Jakab Péter. Interjú.