Kovács Zoltán vadászati világkiállítása úgy tűnik, nem is igazi világkiállítás

Kovács Zoltán vadászati világkiállítása úgy tűnik, nem is igazi világkiállítás

A Semjén Zsolt lázálmának indult, majd 2018-tól Kovács Zoltán államtitkár szervezésében megvalósuló  2021-es Vadászati és Természeti Világkiállítás úgy tűnik, mégsem lesz valódi világkiállítás. Legalábbis erre utalnak az esemény kapcsán elindított online hirdetések szövegezései, a közbeszerzés eredményeképp megkötött szerződések - melyekben nemzetközi kiállításként hivatkoznak rá -, illetve a BIE (Bureau International des Expositions) szervezet honlapja, ahol azóta sem tüntetik fel az expót.

Az 1971-es nagyszabású, budapesti világkiállítás 50. évfordulójára 70 milliárd forintból újraálmodott az “Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállításról korábban az Átlátszó írta meg, hogy a rendezvénysorozat lebonyolításáért felelős kormánybiztosa tavaly nyáron elismerte: hivatalosan nem a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) égisze alatt, de annak támogatásával rendezik meg a Hungexpo területén a 2021-es világkiállítást. Adottak tehát a kérdések, hogy az elmúlt 4 évben a kormányzat által kommunikált "világkiállítás" jelző a közpénzgömböc rendezvény kapcsán tényleg lefedi az esemény univerzalitását, esetleg csak egy marketinghúzás volt, amivel Kovácsék takarózni tudtak az irdatlan pénzek felemésztését illetően vagy egyszerűen előre ittak a medve bőrére és amit akkor világkiállításnak álmodtak meg, végül hivatalosan nem válhatott azzá, így most a félresiklott kommunikációt ködösítéssel igyekeznek új irányba terelni? Ha a szervezőket vagy magát Kovács Zoltánt kérdezzük, akkor a válasz nem egyértelmű és zavart sejtet, ugyanis hol világ- hol nemzetközi vagy éppen egyszerre mind a kettő kifejezést használva hivatkoznak rá.

A kormánytalálmány: Nemzetközi világkiállítás

Kovács egy tavaly májusi Twitter-bejegyzésében például még arról írt, örült annak, hogy a BIE főtitkárával, Dimitri Kerkentzessel beszélhetett a vadászati "világkiállításról". De a hivatalos kormányoldalon, illetve a Magyar Közlönyben is olvasható Kovács István titulusának meghatározása kapcsán: "2018-tól a Miniszterelnöki Kabinetiroda nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkára, valamint a 2021-es “Egy a természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás megvalósításáért felelős kormánybiztosa".

Az érdeklődők az esemény hivatalos weblapjára fellátogatva sem kapnak konkrét választ az expó formális megnevezését illetően. A főoldalon az "Egy a Természettel” Vadászati és Természeti Világkiállítás" olvasható, míg alatta a legfrisebb, május 21-i hír címében szintén ez a kifejezés szerepel: "Helyes természetmegőrzés: az afrikai vadvédelem egyik fontos szereplője is a világkiállítást erősíti". Ezzel szemben a "kiállításról" menüpontot böngészve a szervezők az esemény leírásában már nemzetközi kiállításként emlegetik: "2021. szeptember 25. és október 14. között - kerül sor Budapesten a nemzetközi központi kiállításra". Ahogy az oldalal alján elhelyezett "dokumentumtárban", a "közbeszerzés eredményeképp megkötött szerződések" pont alatt maga az Egy a Természettel Nonprofit Kft. is a megrendelt feladatok tételes felsorolása során "Egy a természettel” Nemzetközi Vadászati és Természeti Kiállításként" utal az expóra.

Hivatalosan nem lesz világkiállítás

A körülbelül 2,5 milliárd forintra taksált teljes kommunikációs költségekért cserébe a kiállítást reklámozó, friss hirdetésekben sem sikerült egyértelműsíteni a hivatalos megnevezést. A különböző weblapok bannerhirdetései között többször is belefuthatunk a szarvasfejjel ellátott reklámcsíkba, mely "A világ legnagyobb természeti kiállítása 2021-ben" szlogennel próbálja elcsábítani az érdeklődőket, miközben a bal sarokban kisbetűvel ismét "világkiállításként" aposztrofálják.

Valószínűleg nem véletlen, hogy a hirdetésekben az elmúlt időszakban nem a "világkiállítás" szó kapja a hangsúlyt és helyette finomabb, közel sem ennyire egyértelmű kifejezéssel az expó témájának grandiózusságát népszerűsítik, ugyanis a jelek szerint hivatalosan nem lehet világkiállítás a vadászati világkiállítás. Erre utal, hogy bár Kovács többször is tárgyalt a BIE-vel, az oldalukon azóta sem tüntették fel az eseményt (miközben az 1971-es kiállítás szerepel rajta és a szervezet szerint valóban világkiállítás volt). A kormányinfóra május 12-én elküldtük ezzel kapcsolatos kérdésünket, miszerint a jövőben tervezik-e, hogy mégis a Nemzetközi Kiállítási Iroda (BIE) égisze alatt rendezik meg az eseményt, azonban már a felolvasásig sem jutott el az érdeklődésünk, természetesen, ha választ kapunk rá, azonnal közöljük.

Másik magyarázat lehet a rendezvény félresikerült és megtévesztő kommunikációja. Kovács Zoltán 2019-ben a Széchenyi Zsigmond Kárpát-medencei Magyar Vadászati Múzeumban tartott 1971-es Vadászati Világkiállítás emlékére készült időszaki tárlatának megnyitó ünnepségén azt mondta, hogy a BIE-val speciális világkiállítást rendeznek, mely során az 1971-es névhasználatot felelevenítve Vadászati és Természeti Világkiállításként aposztrofálják. Vagyis az ötven évvel ezelőtti expóra utalnak a névvel, nem pedig a minősítésére, ami megmagyarázza, hogy miért hivatkoznak egyes esetekben nemeztköziként, más esetekben pedig világkiállításként az eseményre. Ez alapján nemzetközi vadászati kiállításról beszélhetünk, míg a "világkiállítás" kifejezéssel csak megidézik a korábbi rendezvény szellemét. Ha ez tényleg így van, akkor a megfelelő tájékoztatás hiánya miatt sikerült alaposan megvezetni az érdeklődőket.

Két vadászati "világkiállítás" egy időben

A közel-keletről mindenesetre nem sok kiállító országra számíthat az államtitkár, mivel megvalósuló lázálmával közel egy időben, szeptember 27. és október 14. között  Abu Dhabiban is rendeznek egy vadászati kiállítást, amit a világ, a közel-kelet és afrika legnagyobb vadászati seregszemléjeként hirdetnek, így akár még egy "kinek nagyobb és szebb a puskája" verseny is kisülhet a két ország expójából.

Korábbi cikkünkben arról is részletesen írtunk, hogy a közel 70 milliárd forintból tető alá hozott expó költségei miként ugrottak meg az elmúlt években, mire ment el pontosan a kormány szerint, és mindezért cserébe mit kapunk:

Hetven milliárdos rege Kovács Zoltán csodaszarvasáról, a vadászati világkiállításról

A Svédországban szarvasokat helikoptereztető Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes lázálmának indult a négy évvel ezelőtt hivatalosan is bejelentett vadászati világkiállítás, amire a kormány akkor ma már nevetségesen hangzó 387,5 millió forintot szánt (2017-ben 41,4 millió forintról, 2018-ban 61 millióról, 2019-ben 72,4 millióról, 2020-ban 93,6 millióról, 2021-ben pedig 119,1 millió forintról szólt a fáma) .