Francia újságírókat kivégző terroristavezérrel végzett a francia hadsereg

Francia újságírókat kivégző terroristavezérrel végzett a francia hadsereg

A francia hadsereg végzett Mali északi részén az Iszlám Magreb al-Kaidájának (AQIM) egyik vezetőjével, aki felelős volt két, később életét vesztő francia újságíró elrablásáért 2013 novemberében - közölte pénteken Florence Parly francia védelmi miniszter.

Parly egy sajtótájékoztatón elmondta, hogy a művelet június 5-én zajlott le, és életét vesztette benne Baye Ag Bakabón kívül további három terrorista is, akik értesülések szerint meg akarták támadni egy területet, amelyet az ENSZ mali békefenntartó missziójának (MINUSMA) csádi zászlóalja ellenőriz.

A francia tárcavezető szerint Ag Bakabo vezényelte le a Radio France Internationale (RFI) francia közszolgálati rádió két újságírójának, Ghislaine Dupontnak és Claude Verdonnak elrablását és meggyilkolását az észak-mali Kidalban 2013 novemberében.

A gyilkosságokat az AQIM vállalta magára, állítása szerint "válaszul Franciaország mindennapos bűncselekményeire a mali emberek jogaival szemben, illetve a nemzetközi erők tetteire Azavád (Mali északi része) muszlimjaival szemben".

Franciaország mintegy négyezer katonával harcol a szélsőséges iszlamisták ellen a Száhel-övezetben, Maliban 1600 fős kontingenst állomásoztatva. A Barkhane hadművelet 2014 augusztusa óta zajlik a térség öt országában: Maliban, Csádban, Burkina Fasóban, Nigerben és Mauritániában. Maliban az ENSZ békefenntartó missziója is jelen van.

A Száhel-övezetben számos iszlamista milícia tevékenykedik, egyes csoportok az Iszlám Állam, mások az al-Kaida nemzetközi terrorcsoportnak esküdtek hűséget.