Nagyon elhúzódnak a hagyatéki ügyek

Nagyon elhúzódnak a hagyatéki ügyek

Számos panasz érkezik a hagyatéki ügyek elhúzódása miatt, ráadásul épp abban az időszakban, amikor a járvány miatt egyébként is nő az esetek száma – írja a Népszava. Tóth János, a Jegyzők Országos Szövetségének elnöke, Göd jegyzője szerint jogos az örökösök bosszúja, mert a hagyatéki eljárás végéig az örökösök nem tudnak mit kezdeni a vagyonelemekkel. Tóth ugyanakkor nem tartja igazságosnak, ha valaki ezért a hivatali ügyintézőkre mutogat. A jegyzői szervezet vezetője különösen a kistelepüléseken látja kritikusnak a helyzetet, ahol a községi hivatalban egy munkatárs akár harmincféle ügyet is intéz, s nehezen birkózik meg a hagyatéki eljárás tavaly megváltozott feladataival. Ugyanis egy nemrég hatályba lépett kormányzati intézkedés óriási pluszterhet ró a hagyatéki ügyintézőkre – írja a lap.

A Magyar Országos Közjegyzői Kamara (MOKK) elnöke a lap kérdéseire azt válaszolta,

több fővárosi kerületben is 8-9 hónapra tolódott ki a pandémiás időszakban a hagyatéki leltár elkészítése és továbbküldése a közjegyzőkhöz,

de nem mindenhol. Tóth Ádám példaként említette, hogy a Ferencvárosban gördülékeny az ügyintézés, másutt viszont egy megfertőződött ügyintéző betegsége, akár hónapokig tartó betegállománya miatt feltorlódtak az ügyek.

Tóth Ádám azt is megjegyezte, a 2019-es önkormányzati választás után tavaly jelentős személycserék voltak több nagy hivatalban, az új munkatársak és a home office is lassította a munkavégzést.

Nehezíti a munkát az is, hogy egy év elején hatályba lépett törvény a földterületek ingatlan-nyilvántartásának rendezéséről további pluszmunkát ró rájuk. Az osztatlan közös tulajdonban levő földek állami művelésbe vonásához ugyanis elengedhetetlen a birtokviszonyok teljes tisztázása, miközben egy-egy ilyen területnek papíron sokszor tömérdek tulajdonosa van, akik közül adott esetben van olyan, aki már nem is él. Emiatt aztán valóságos családfakutatást végeznek a hivatalok, ami szintén lassítja a friss hagyatéki ügyek intézését.