Hiába oltották be őket Sinopharmmal, se elég antitestjük nincs, sem érdemi választ nem kapnak

Hiába oltották be őket Sinopharmmal, se elég antitestjük nincs, sem érdemi választ nem kapnak

Egy újabb történetet mutatott be a 24.hu abból a majd félezerből, amelynek szereplői azt bizonyítják laboratóriumi vizsgálatokkal, hogy hiába kapták meg mind a két Sinopharm-vakcinát, a védettséghez szükséges antitest mennyiséget nem sikerült kimutatni. 

A férjemet is rábeszéltem, de már bánom

- mesélte a portálnak Bodó Hajnalka, a ma már nem praktizáló, nyugdíjas reumatológus, aki összesen három tesztet végeztetett el önköltségen, miután márciusban megkapta a háziorvosától a kínai vakcinát.

Ezután a cikkben bemutatják Merkely Béla, a Semmelweis Egyetem rektora, és Bodó Hajnalka közti levelezést. 

Hajnalka május 6-án levelet írt Merkely Bélának, arról érdeklődve, hogy a májusban elvégzett negatív eredményű vizsgálatot követően mi a teendőjük, védettek-e, illetve kaphatnak-e Pfizer vakcinát a védettség kialakítása érdekében. A levelében idézte a Semmelweis Egyetem rektorának kijelentését, miszerint az egyetemen még nem találtak olyan, kínai vakcinával beoltott embert, akinek ne lett volna antitestje két dózis beadását követően.

Merkely válaszul azt írta: az oltás utáni ellenanyagválasz mérésére nem minden teszt alkalmas, például az sem, amit Hajnalka és férje csináltatott.

A Semmelweis Egyetemen a leginkább ajánlott tesztet használjuk, és méréseink megfelelő hatékonyságot mutatnak azok között, akik Sinopharm vakcinával voltak kétszer oltva, életkortól függetlenül – felelte a rektor.

Időközben Hajnalka és férje egy másik laborban is elvégeztette az antitestvizsgálatot, aminek szintén negatív lett az eredménye. Rákérdezett Merkelynél, hogy hol lehet megcsináltatni az általa ajánlott tesztet. A rektor azt írta, hogy 8500 forintért a Semmelweis Egyetemen, mire Hajnalka és férje időpontot kért. Az eredmény felemás: Hajnalkának a Merkely által legalkalmasabbnak minősített teszt sem mutatott ki a védettséghez elegendő antitestet, és bár a férje vizsgálata pozitív lett, az ő ellenanyagszintje is az alsó határhoz közeli.

Több mint egy év bezárva élünk, nem járunk sehova, mindent online intézünk, a családtagjainkkal korlátozottan találkoztunk. Abban kérjük segítségét, hogy saját felelősségre kaphatnánk-e Pfizer vakcinát, mert ezek után már csak ebben bízunk – írta Hajnalka Merkely professzornak.

A rektor még erre a levélre is válaszolt: azt írta, önmagában az antitestteszt eredményeit a SARS-CoV-2 fertőzés elleni immunitás vagy védelem meghatározott szintjének jeleként értelmezni nem lehet, és idézte az amerikai gyógyszer-engedélyeztetési hivatal május 19-i állásfoglalását, amely többek között kitér arra is, hogy a Covid-19 oltás nem minden antitestteszt esetében okoz pozitív eredményt.

Idetartozik, hogy megkeresték az Országos Gyógyszerészeti és Élelmezés-egészségügyi Intézetet (OGYÉI), ahonnan egyrészt az a megdöbbentő válasz érkezett, hogy

„az OGYÉI hatásköre a vakcinák hatékonyságának vizsgálatára nem terjed ki, ennek megfelelően a kérdésben állást foglalni nem áll módunkban”.

Másrészt leszögezték,

az ellenanyag jelenlétének hiánya nem jelenti a védelem hiányát, és az ellenanyagszint-vizsgálatok csak korlátozott információt adnak az adott szervezet védettségét illetően.

Ugyanakkor arról továbbra sincs hivatalos válasz, hogy szükség lesz-e egy harmadik oltásra a Sinopharmból.