Farkas Péter Barnabás: „Mi a célom? Újra tartást és büszkeséget adni a borsodi embereknek”

Farkas Péter Barnabás: „Mi a célom? Újra tartást és büszkeséget adni a borsodi embereknek”

"Olyan jelölteket indítunk az előválasztáson, akik helyben már bizonyítottak és akik kellően integratívak ahhoz, hogy ne csak az elkötelezett ellenzéki szavazókat tudják megszólítani, de a bizonytalanokat is" - Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje nyilatkozta ezt pártja jelöltjeivel kapcsolatban.

Interjúsorozatunkban bemutatjuk a Jobbik színeiben az előválasztáson induló politikusokat, és terveiket.

Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókerületében a Jobbik Farkas Péter Barnabást indítja az előválasztáson, aki szerint elérkezett az idő, hogy az is kapjon lehetőséget, aki komolyan gondolja azoknak az elvárásoknak a megvalósítását, amelyet a vidék lakossága kíván. Ózd alpolgármestere arról is beszélt, hogy megválasztásával újra tartást és büszkeséget adna a borsodi embereknek. Interjú.

 

Az ellenzék gőzerővel készül az előválasztásokra, de a választópolgárokon múlik a siker. Ön szerint miért fontos a részvétel?

A demokrácia alapja a szabad választás lehetősége. A közelmúlt időszakának kormányai ezt a lehetőséget vették el a választási szabályok öncélú átalakításával. Az előválasztás rendszere hosszú idő óta az első igazán demokratikus lehetőség arra, hogy a választópolgárok döntsenek sorsuk alakulásáról. Empátia, szimpátia és felkínált irányvonalak mentén dönthetnek arról, hogy ki a legalkalmasabb az érdekképviseletre a legfontosabb országalakító fórumon, az Országgyűlésben.

 

Sokan viszont úgy vélekednek, hogy nincs igazi választási lehetőségünk az irányvonalak között.

Ha már a lehetőségekről beszélünk, az előttünk álló 2022-es választás az utolsó lehetősége annak, hogy leváltsuk ezt az önkényuralmi, neofeudális rendszert, és egy valódi demokratikus államvezetésnek adjunk felhatalmazást a kormányzásra. Nem mindegy, hogy egy olyan kormány vezeti nemzetünk hajóját, amely Európa szelét a vitorlájába fogva nyugat felé visz minden magyart, vagy egy kelet felé integető despota kényúr kedve szerint süllyedünk le a mocsárba…

 

Jakab Péter, a Jobbik miniszterelnök-jelöltje a mondta nemrég a Parlamentben, hogy amikor egy borsodi polgármesterrel beszélgetett a válságról, akkor a településvezető mondta, a régióban már 30 éve válság van. Gondolom, Borsod-Abaúj-Zemplén megye 3-as számú választókörzetében sincs ez másként.

Mindig kettős érzés van bennem: az Északi-középhegység, a Heves-Borsodi dombság és a Sajó völgye természeti szépségei, valamint az itt élők jellemvonása teszi szerethetővé vidékünket,

fájdalmassá pedig az a sok szenvedés, amit a munkanélküliség, a rossz utak, a rohadó egészségügy, a kivéreztetett önkormányzati rendszer és a közpénzek elherdálása okoz.

Kiábrándító az a sokéves eredménytelen ígérgetés, ami például a 25-ös, 26-os főutak bővítését, a többezer főt foglalkoztató munkahelyteremtést, vagy a kis-és középvállalkozók megsegítését, a turizmus fellendülését kísérte. A jelenlegi országgyűlési képviselő már többször kapott bizalmat a választóktól, de a remények továbbra sem váltak valóra. Elérkezett az idő, hogy az is kapjon lehetőséget, aki komolyan gondolja azoknak az elvárásoknak a megvalósítását, amelyet vidékünk lakossága kíván. Olyannak, aki mindenkinek jobb életet akar és nem csak a szűk haveri körnek!

Parlamenti képviselőként mit tartana legfontosabb feladatának?

Az elsődleges kihívásnak a demokratikus keretek visszaállítását tartom a jogrendszerben, az érdekképviseletben, illetve a közéletben. Ha nagyon röviden szeretnék fogalmazni, azt mondanám, hogy a néplélek kiegyensúlyozottságát, az itt élők boldogságát szeretném megteremteni: kiszámítható, nyugodt boldog életet biztosítani.

S hogy mi a célom? Újra tartást és büszkeséget adni a borsodi embereknek, ahol a munka becsülete helyreáll, ahol jó élni, ahol jár a megbecsülés a tanítónak, orvosnak, betegápolónak ugyanúgy, mint a gyári munkásnak, erdőművelőnek, állattenyésztőnek, vagy kőművesnek, de ahol a nyugdíjasnak sem kell rettegnie, hogy jön a hó vége és mit fog enni, vagy miből vesz gyógyszert.

Szeretném, ha Ózdon és környékén, Bükkmogyorósdon, Hidvégardón, Szendrőn vagy Putnokon ne kelljen attól rettegni, hogy hol látják el őket, ha betegek lesznek, hová vigyék gyermeküket óvodába, iskolába. Élhető 21. századi, nyugat-európai életet szeretnék minden itt élőnek!

 

Ózd alpolgármestereként testközelből láthatta, az Orbán-kormány mit művelt a járvány elleni védekezés ürügyén, és milyen éles támadást indított az ellenzéki önkormányzatok ellen. Mennyire viselte meg a régiót a koronavírus-járvány, és a gazdasági válság?

Az egészségügyi intézmények helyzete katasztrofális. Az ózdi kórházban például szakági rendelések, ellátások szűntek meg, orvosok, ápolók hiányoznak.

Az önkormányzatok jogkörének csorbítása a kormány döntései mentén folyamatosan zajlanak: bevételi forrásokat csökkentenek, elvettek jogköröket és intézményeket – az iskolákat, a kórházat a katasztrófavédelmet. Olyan autokratikus hatalmi rendszert épít ki a kormány, ahol a többség véleménye helyett egyes bennfentes emberek döntenek. A helyi önkormányzat választott képviselői helyett kinevezett, kormány által megbízott döntéshozókra akarják bízni a köz javait. Konyhanyelvre lefordítva: a dunaparti palotában kihízott szakácsok leküldik a menüt, helyben csak annyit dönthetnek el a pincérek, hogy hogyan etessék meg a néppel. Ez nem jó! Ettől csak összeszorul a gyomra minden felelős gondolkodónak. A helyes az lenne, ha hagynák, hogy a kertünkben termő alapanyagból biztosítsuk minden éhes szájnak a fogára valót, és azt küldenék le, ami annak megtermeléséhez, elkészítéséhez szükséges. Na, ez egy felelős kormánynak a dolga!

Ha ma sikerül kormányt váltani, mi legyen a holnap első feladata?

Elsőként két dolgot kell véghezvinnünk: az alkotmány és a választási jogrendszer rehabilitálását, a korrupció felszámolását és a felelősök elszámoltatását. Fontos feladat a támogatási rendszerek megreformálása úgy, hogy azokhoz minden tenni akaró hozzáférhessen. Minden erőmmel azon leszek, hogy az új kormány ezen céljainak megvalósításában közreműködjek!