"Zavar bennünket, ha az LMBTQ-gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet”

"Zavar bennünket, ha az LMBTQ-gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet”

Beer Miklós volt váci püspök a hvg.hu-nak mondta el véleményét az utóbbi hetekben zajló (és ha Orbán terve bejön, akkor a kampány alatt is fontos szerepet kapó) homoszexualitással kapcsolatos vitáról. 

„Tudomásul kell vennünk a szexuális identitásproblémával küzdők állapotát, és azt, hogy ők nem okozói ennek a helyzetnek. El kell fogadnunk őket és segítenünk kell, hogy megtalálják a helyüket, az viszont zavar bennünket, ha az LMBTQ gondolkodás propagálásával találkozunk, mintha ez lenne az ideális emberi élethelyzet”

- hangoztatta az egyház álláspontját Beer Miklós. 

A visszavonult katolikus lelkész szerint az Egyház még keresi a megfelelő szavakat, hogy ne álljon sértően a kérdéshez. erenc pápa úgy fogalmazott, hogy a homoszexuálisoknak is helye van a családban, Beer szerint viszont ez a kijelentés társadalom családjára vonatkozott: az egyház igyekszik könyörületes maradni, de azt nem tudják elfogadni, hogy a homoszexuális párokat is házasoknak tekintsék, ahogy azt sem, hogy gyerekeket fogadhassanak örökbe.

Azt azonban semmi nem tiltja - folytatta -, hogy a homoszexuálisok is teljes értékű keresztények legyenek, teszi hozzá: bárki, aki részt akar venni az egyházi életben, azt testvéri szeretettel fogadják.

Beer Miklós szerint a pedofilellenes törvény, alkalmat ad a bonyolult fogalmak tisztázására, ugyanakkor "nem szerencsés, amikor politikusok a kereszténységre hivatkozva hoznak döntéseket".

Beer Miklós: Most van időnk újragondolni a kapcsolatunkat az Úristennel és egymással

Milyen érzés üres padok előtt misézni? A járvány Isten büntetése, Isten létének cáfolata vagy pedig valami egész más? Hogyan kezeljük a karantén ideje alatt felgyűlő feszültséget? És honnan származik a sörkedvelők számára is szimpatikusan hangzó Beer család? Ezekről a kérdésekről beszélgettünk Beer Miklós nyugalmazott váci megyés püspökkel.