Szakszervezet: elfogadhatatlan, hogy 15 ezer rendvédelmi dolgozó nem részesül a tervezett juttatásban

Szakszervezet: elfogadhatatlan, hogy 15 ezer rendvédelmi dolgozó nem részesül a tervezett juttatásban

Mint megírtuk, egy évvel előre hoznák és 2022 elején folyósítanák az eredetileg 2023-ra tervezett rendvédelmi szolgálati juttatás kifizetését, ami fejenként mintegy 900 ezer és 2 millió forint közötti összeget jelentene.

A rendőrök a választás előtt kaphatnak jutalmat

Egy összegben hathavi fizetésüket kapnák meg a rendvédelmi dolgozók 2022 elején, amely mintegy 178 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek - írja a Napi.hu. A lap a Belügyi Érdekegyeztető Tanács (BÉT) és a Rendőrségi Érdekegyeztető Tanács (RÉT) üléseinek jegyzőkönyvére hivatkozva kiemeli, hogy a még 2019 végén bejelentett 3 évenkénti 6 havi illetménynek megfelelő összegű „fegyverpénz" kifizetésére csak akkor kerülhet sor, ha a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot.

A Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete nem tartja elfogadhatónak, hogy a 2022 elejére tervezett juttatást, vagyis a "fegyverpénzt" csak a katonák és a rendőrök kapják, 15 ezer másik rendvédelmi dolgozó nem - számolt be az atv.hu.

Orbán Viktor még június elején jelentette be, hogy várhatóan már jövő év elején kifizetik a hivatásos állomány részére a háromévente esedékes, "fegyverpénznek" nevezett, hathavi bérnek megfelelő juttatást. Ennek feltétele, hogy a gazdasági növekedés meghaladja az 5,5 százalékot.

Az erről szóló részletszabályozás szeptemberben készülhet el, de az már biztos, hogy a kifizetés feltétele a 3 év folyamatos hivatásos szolgálati jogviszony, a soron kívüli pluszpénz azonban csak a fegyveres szolgálatot teljesítő dolgozóknak, tehát a katonáknak és a rendőröknek jár,

a rendvédelmi közalkalmazottaknak, mintegy 15 ezer embernek viszont nem.

Bárdos Judit, a Belügyi, Rendvédelmi és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke az ATV Híradónak azt mondta,

"nem hivatásos állományúakról van szó és annak ellenére, hogy ez a sok kolléga, bizony-bizony segített a pandémiában és minden másban a hivatásosok helyett, amikor ők máshová voltak vezényelve, nem kapnak. Nem újdonság, mert amikor az állomány 2019-ben karácsonykor kapott egy 500 ezer forintos jutalmat, akkor a Riaszos állomány azt hiszem 30 ezer forintban részesült".

Dudás Róbert, a Jobbik országgyűlési képviselője szerint az intézkedés célja, hogy a választásig biztosan elkerüljék a rendvédelmi dolgozók tömeges távozását. A képviselő által idézett felmérés szerint a belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít.

Felmérés: A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja a pályaelhagyást

A belügyi és rendvédelmi dolgozók 70 százaléka fontolgatja, hogy pályát módosít - derült ki abból a Magyar Hang birtokába került reprezentatív felmérésből, amelyet a Belügyi Érdekegyeztető Tanács munkavállalóit képviselő szakszervezetek megbízásából készítettek. Több ezren töltötték ki a szóban forgó felmérés kérdőívét, köztük rendőrök, a civil állomány tagjai, büntetés-végrehajtási dolgozók, valamint tűzoltók is.