Banglades magyar közvetítéssel vett igénybe egy izraeli kémeszközt?

Banglades magyar közvetítéssel vett igénybe egy izraeli kémeszközt?

Még februárban írtunk arról, hogy az Al Jazeera szerint Aziz Ahmed vezette bangladesi hadsereg tömeges megfigyelésre alkalmas izraeli kémeszközt vásárolt. A hírügynökség akkoriban arról számolt be, hogy az eszköz egy magyar cég gyártmánya, a szerződésben szereplő cég azonban nem található a hivatalos magyar adatbázisban. 

Az Al Jazeera szerint a bangladesi hadsereg még 2018. június 26-án olyan izraeli gyártású, nemzetközi mobiltelefon előfizetők beazonosítására alkalmas eszközöket (IMSI) vásárolt, amikkel ellenzéki csoportok vagy tüntetések több száz résztvevőjének egyidejű megfigyelése is lehetséges. A hírügynökség birtokába került bizonyítékok szerint a Picsix Hungary volt, azonban ilyen nevű cég nem szerepelt a magyar cégadatbázisban. 

Erre valószínűleg azért volt szükség, mert a bangladesi törvények szerint nem lehet az országnak a palesztin területek izraeli megszállására hivatkozva se diplomáciai, se kereskedelmi kapcsolata Izraellel. 

A szerződés megkötésében egy ír állampolgár, egy bizonyos James Moloney segédkezett. 

A bangladesi hadsereg fiktív magyar céggel üzletelt?

Aziz Ahmed vezette bangladesi hadsereg tömeges megfigyelésre alkalmas izraeli kémeszközt vásárolt, annak ellenére, hogy törvény tiltja a kereskedelmet Izraellel - írja az Index az Al Jazeera információira hivatkozva. A hírügynökség szerint az eszköz egy magyar cég gyártmánya, a szerződésben szereplő cég azonban nem található a hivatalos magyar adatbázisban.

Izraelből származik, így nem reklámozzuk ezt a technológiát

– mondta az ír üzletember, aki azt is elárulta, hogy azért használják ezt a fedőcéget, mert nem mindenki szeret Izraellel nyilvánosan szerződést kötni.

„Nem tüntetjük fel honlapunkon, hogy mobil- vagy WiFi-lehallgatást is végzünk. Nem akarjuk felhívni a figyelmet magunkra. (...) A technológia nagyon agresszív és tolakodó, nem akarjuk, hogy a nyilvánosság megtudja, mégis milyen berendezéseket használunk” - tette hozzá.

A cég állítólag két szakértőt küldött Magyarországra, hogy kiképezzék a bangladesi katonai hírszerzés tisztjeit a technológia kezelésére. Ez pedig Budapest szélén egy raktárépületben történt meg.  Az Al Jazeera szerint az izraeli szakemberek illegálisan hallgattak le hívásokat Magyarországon azért, hogy bemutassák az eszköz hatékonyságát a bangladesi üzletfeleknek.

Az Al Jazeerának nyilatkozó IT-szakértő szerint ez a rendszer olyan, mintha radarként működne, hiszen egyszerre 200-300 mobiltelefon megfigyelésére is alkalmas egy bizonyos területen belül. Minden, amit a telefonodon csinálsz, szöveges üzenetek, telefonhívások és weboldalak, amelyeket meglátogatsz, megfigyelhetővé válik. Hozzátette, hogy akár arra is képes lehet, hogy megváltoztassa a szöveg üzenetét – mondta Eliot Bendinelli.

Ha valaki például tudja azt, hogy hol találkoznak emberek, és mit terveznek, akkor van hatalma cselekedni

– tette hozzá a szakértő.

A szerződés egyébként eltitkolja, hogy Izraelből származik a program, ugyanis származási helyként Magyarország van megjelölve. Ennek oka, hogy Banglades és Izrael „fasírtban” van, a két ország között nincs is diplomáciai kapcsolat.

Az ügy magyar vonatkozása, hogy – amint azt korábban lapunk is írta – épp a Pegasus hazai aktiválása idején magas szintű diplomáciai találkozók voltak Magyarország és Izrael között. A Pegasust az NSO nevű izraeli kibercég csak bevizsgált, auditált szervezeteknek, kormányzatoknak értékesíti, ráadásul az izraeli védelmi minisztérium engedélyével. Az NSO a Direkt36 oknyomozó cikkében elismerte, Magyarország is az ügyfelük, ami a fenti diplomáciai tárgyalások függvényében nem meglepő.

Ezeken a megbeszéléseken ugyanis rendre jelen volt Czukor József, Orbán Viktor biztonsági és külpolitikai főtanácsadója, aki 2018 őszén a hírszerzést irányító Információs Hivatal vezetője lett. Czukor nemcsak a kormányfőt kísérgette, amikor az Meir Ben-Sabatot, Izrael nemzetbiztonsági főtanácsadóját fogadta 2018 nyarán, hanem korábban, 2018 februárjában

ő maga is a közel-keleti államban tárgyalt, mégpedig nem kisebb prominenssel, mint Benjámin Netanjahuval,

Izrael akkori miniszterelnökével.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium az erre vonatkozó újságírói kérdésre azt válaszolta, hogy Netanjahu akkortájt a külügyminiszteri feladatokat is ellátta, Czukor pedig a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe.

Így sem feladata, sem pedig mandátuma nem lehetett arra, hogy bármilyen, a szolgálatok működésével kapcsolatos kérdésben tárgyalásokat folytasson

– közölte a tárca, de válaszuk arra nem tér ki, hogy akkor milyen egyéb mandátuma volt Czukornak a Netanjahuval (nem pedig az ő külpolitikai tanácsadójával!) folytatott tárgyalások során.

Az azonban tény, hogy a Direkt36 azt derítette ki, a magyar állampolgárságú kormánykritikusok lehallgatása nem sokkal Czukor februári látogatása után kezdődött, míg a kifejlesztett kémprogram értékesítésére Banglades számára 2018 nyarán került sor.