Különös: Orbán főtanácsadója Izraelben tárgyalt, majd megjelent itthon a Pegasus

Különös: Orbán főtanácsadója Izraelben tárgyalt, majd megjelent itthon a Pegasus

A vasárnap este kirobbant és az utóbbi napokban már futótűzként terjedő lehallgatási botrány kétségtelenül felkavarta az állóvizet a nyilvánosságban: az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust évekkel ezelőtt kezdték el használni magyar célszemélyek ellen is. Egy kiszivárgott listán világszerte 50 ezer célszemély telefonszáma szerepel, melyből több mint 300 magyarországi célpont. A nemzetközi, 17 sajtóorgánum által végzett tényfeltárás során olyan közvetett bizonyítékokat is találtak, amelyek arra utalnak, hogy a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak. 

A Fidesz szerint nem indokolt a Nemzetbiztonsági bizottság összehívása - Stummer János további lépéseket sürget

Stummer János, a Jobbik országgyűlési képviselője, a Nemzetbiztonsági bizottság elnöke a magyar kormány lehallgatási botrányára reagálva úgy döntött, hogy összehívja a bizottságot annak érdekében, hogy rendkívüli ülésen hallgassa meg a kormány adott ügyben felelős politikusait, továbbá az illetékes szolgálatok vezetőit.

Az NSO azt állítja, hogy csak kormányoknak és állami szervezeteknek adják el ezt a kiberfegyvert, ráadásul csak az izraeli védelmi minisztérium engedélyével adhatják azt el más országoknak. A Direkt36 információi szerint Magyarországon azt követően jelent meg a kémszoftver, hogy 2017-ben és 2018-ban magas szintű találkozókra került sor az izraeli és a magyar kormány között. A 444.hu kiemeli, hogy 2017 júliusában először érkezett hivatalban lévő izraeli miniszterelnök Budapestre a rendszerváltás után, Benjámin Netanjahu személyében.

Az Orbán-kormány lehallgatási botrányától hangos a nemzetközi sajtó

Ahogy korábban írtunk róla, már évekkel ezelőtt elkezdték használni magyar célszemélyek ellen is az NSO nevű izraeli kibercég okostelefonok feltörésére alkalmas kémprogramját, a Pegasust. A célpontként kiválasztott emberek között voltak tényfeltáró újságírók, médiacégeket tulajdonló vagyonos üzletemberek, illetve szűkebb környezetük is. A kutatás során olyan közvetett bizonyítékot is találtak, amelyek arra utalnak, a titkos megfigyelések mögött magyar állami szervek állnak.

Ahogy azt a francia Le Monde az üggyel kapcsolatban írja, hogy a közvetlen tárgyalófél a jelek szerint maga Netanjahu volt izraeli részről, és akkor egyezett meg a magyar kormánnyal az ügyletben, amikor 2018 februárjában Izraelben járt Czukor József, a miniszterelnök biztonsági és külpolitikai főtanácsadója. A 444.hu szerint azonban vélhetően nem a kémprogram miatt fűzte szorosra a szálakat Orbán és Netanjahu, igaz, hivatalosan a V4-ek miniszterelnökeinek tervezett izraeli látogatása volt a téma, amely aligha igényelte volna, hogy az izraeli kormányfő személyesen tárgyaljon a főtanácsadóval.

Mindenesetre a cikk szerint mégiscsak érdekes egybeesés, hogy 2018 elején, éppen Czukor februári izraeli látogatása után kezdtek tömegesen célba venni magyarországi telefonszámokat a Pegasusszal.

Ekkortól kezdték el az NSO programját használni a hazai szervek egy volt magyar titkosszolgálati tiszt tudomása szerint is.

A Külügyminisztérium az egyeztetés kapcsán válaszában azzal magyarázta, hogy Czukort viszonylag magas szinten fogadták, hogy Netanjahu akkortájt a külügyminiszteri feladatokat is ellátta. Czukor pedig a miniszterelnök külpolitikai tanácsadójaként utazott Izraelbe, így sem feladata, sem pedig mandátuma nem lehetett arra, hogy bármilyen, a szolgálatok működésével kapcsolatos kérdésben tárgyalásokat folytasson - idézte vissza reagálásukat a 444.hu.

Pintér Sándor szerint a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytatnak illegális megfigyelést

2010. május 29. óta a magyar nemzetbiztonsági szolgálatok illegális megfigyelést nem folytattak és nem folytatnak - jelentette ki Pintér Sándor belügyminiszter Szél Bernadett független országgyűlési képviselőnek írt, hétfőn az MTI-hez is eljuttatott válaszában a vasárnap este nyilvánosságra jutott lehallgatási botrány kapcsán. Pintér hozzátette, szerinte ezt a lefolytatott ellenőrzések eredményei is alátámasztják.

Czukor József életútjából egyébként az sem elhanyagolható, hogy már 1982-ben a belügyi állományba tartozott, 1986-ban pedig a bécsi magyar nagykövetségen lett kém. 1993-ban a hírszerzéshez tért vissza Magyarországra. Kiemelendő, hogy 2002-ben, a Medgyessy-kormány idején az Információs Hivatal (IH) vezetője lett két évre, legutóbb pedig sikerült elérnie, hogy 2018 őszén a Fidesz is kinevezze az IH élére, ahonnan szintén két év után, tavaly ősszel távozott. Az egykori kémfőnök jelenleg Svájcban nagykövet.