A német sajtót is foglalkoztatja, hogy a kémbotrány közben inkább népszavazást hirdetett Orbán

A német sajtót is foglalkoztatja, hogy a kémbotrány közben inkább népszavazást hirdetett Orbán

Magyarország miniszterelnöke az EU éles kritikája után népszavazást írt ki az LMBTQI embereket célzó törvényről. Még nem tudni, hogy sikerül-e elérni a szükséges részvételi arányt, de a kezdeményezésről a Frankfurter Allgemeine Zeitung is beszámolt.

A homoszexualitással és a nemi átalakulással kapcsolatos törvényt ért nemzetközi bírálatokat követően Orbán Viktor magyar miniszterelnök szerdán népszavazást írt ki, erről itt és itt írtunk bővebben.

Elterelés a Pegasus-ügyről?

A törvény többek között rögzíti, hogy a kiskorúak nem férhetnek hozzá olyan tartalmakhoz, amelyek állítólag homoszexualitásra vagy nemváltoztatásra buzdítanak, noha ilyen tevékenység eddig sem volt engedélyezett. A törvényt a melegekkel szembeni politikai támadás miatt emberi jogi aktivisták és a magyarországi ellenzék is bírálja. Még az egykor radikális jobboldali, ma már konzervatív Jobbik vezetője is kijelentette nemrég az Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének címzett nyílt levelében, hogy megváltoztatná a törvényt, ha jövőre kormányra kerülne – emlékeztet a lap.

A Jobbik szerint gyerekeink jövőjére a legnagyobb veszélyt Orbán Viktor és a Fidesz jelenti

Orbán riadót fújt, a Rogán-Habony-duó pedig ezt tudta szállítani. Hirtelen mégiscsak lehet népszavazást tartani, hiszen el kell terelni a figyelmet arról, hogy 2021-ben Európa közepén azért figyeltek meg és hallgattak le törvénytelenül magyar állampolgárokat, mert kritikusak az orbáni rezsimmel szemben - írja közleményében a Jobbik.

A Frankfurter Allgemeine Zeitung rámutat, megfigyelők szerint a népszavazás Orbán Viktor kísérlete arra, hogy elterelje a figyelmet a Pegasus kémszoftverrel kapcsolatos közelmúltbeli botrányról, amelyet állítólag a kormányt bíráló újságírók ellen használtak Magyarországon.

"A népszavazási kezdeményezés nem más, mint figyelemelterelés a magyar történelem legnagyobb lehallgatási botrányáról" - mondja a F.A.Z.-nak Kész Zoltán, a Civitas budapesti operatív igazgatója. Hunyadi Bulcsú, a Political Capital vezető elemzője szerint Orbán Viktor hasonló stratégiát követ, mint 2016-ban: "Amikor kormányát erős kritika érte, népszavazást kezdeményezett a migrációs kvótákról, amely végül az alacsony részvétel miatt megbukott".

Továbbra is bizonytalan, hogy Orbán Viktor mennyire számíthat a magyar lakosság támogatására a népszavazáson. Kész Zoltán szerint: "A magyar társadalom túlnyomó többsége - politikai irányultságtól függetlenül - osztja Orbán Viktor álláspontját az LMBTQI kérdésben. Ezért a népszavazás kimenetele előre látható." Az egyetlen kérdés az lesz, hogy elérik-e a választásra jogosultak 50 százalékának minimális részvételi arányát.

Asselborn népszavazást sürget Magyarország uniós kilépéséről

Az EU-bizottság vezetője kezdetben nem reagált Orbán Viktor népszavazási bejelentésére. "Jogi álláspontunk egyértelmű: az LMBTQI-törvény sérti az európai jogot, és meg kell változtatni" - mondta az F.A.Z.-nak von der Leyen bizottsági elnök szóvivője, aki utalt arra a két kötelezettségszegési eljárásra, amelyet a Bizottság a múlt héten indított Magyarország ellen ebben az ügyben. A budapesti kormánynak két hónapja van arra, hogy reagáljon a brüsszeli kifogásokra. A magyar kormányon múlik, hogyan szervezi meg a döntéshozatalt, nemzeti konzultáció vagy népszavazás útján - folytatta a szóvivő.

Inkább a gyermekeket elérő politikai maszturbációt kéne betiltani

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Nem újdonság, hogy a magyar kormány álkérdésekre adott álválaszokra alapozva akar áltámogatást kapni egy választási kampányban, hiszen az Orbán-rendszer egyik alapvető manipulációs eszközét jelenti a többértelmű, és alapvetően hibásan - vagy hazug módon - feltett kérdésekre adott buta válaszok büszke visszahivatkozása.

Luxemburg külügyminisztere szerdán sokkal élesebben fogalmazott, mint az EU Bizottsága. Jean Asselborn népszavazást sürgetett arról, hogy Magyarország az EU-ban maradjon-e. "Az EU-ban népszavazást kellene tartani arról, hogy továbbra is el akarjuk-e tűrni Orbánt az EU-ban" - mondta Asselborn a Der Spiegel című hírmagazinnak. Meg van győződve arról, hogy az eredmény egy egyértelmű "nem" lenne.