Biztos meg kéne állítanunk Brüsszelt? Egészségesebb élelmiszert követel az EU

nébih, élelmiszer
A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) növényitermék-ellenőr munkatársa rutinellenőrzést végez az Újpesti Piacon 2019. március 27-én.
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Az Európai Unióban szigorúbb határérték betartását követelik meg mostantól az élelmiszerek rákkeltőanyag-tartalmára vonatkozóan - írta az MTI.

Az Európai Bizottság szigorúbb határértékeket vezet be az élelmiszerekben található nehézfémekre - így a kadmiumra és az ólomra - vonatkozóan, azzal a céllal, hogy csökkentse a táplálékok rákkeltőanyag-tartalmát - olvasható a brüsszeli testület szerdai sajtóközleményében.

A többéves tudományos kutatással alátámasztott bizottsági döntés értelmében a gyümölcsökben, zöldségekben, gabonafélékben és olajos magvakban esetlegesen előforduló, rákkeltő környezetszennyező kadmium maximális szintjét csökkenteniük kell az árutermelőknek, hasonlóképpen az ólomét, a csecsemők és kisgyermek számára készült tápokban is. Ezenkívül a bizottság új maximális ólomtartalom szintet állapított meg az erdei gombára, a fűszerekre és a sóra vonatkozóan.

Sztella Kiriakídisz egészségügyért és élelmiszerbiztonságért felelős uniós biztos a döntéssel kapcsolatban elmondta, hogy az egészségtelen táplálkozás növeli a rák kockázatát.

A határozat által biztonságosabbá és egészségesebbé tehetők az élelmiszerek - és ez a cél az Európai Unió rákellenes tervében is szerepel.

"A most hozott döntés egy újabb lépés az uniós élelmiszerláncban már most is magas és világszínvonalú uniós szabványok megerősítése felé" - mondta az uniós biztos.

A szigorúbb határértékeket augusztustól 31-től kell alkalmazni. Azok a termékek, amelyek ezeket a fémeket az új határértékeken túl tartalmazzák, de az új szabályok hatályba lépése előtt kerültek a piacra, február végéig még értékesíthetők.