Matolcsy szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e pénzügyi válság, hanem az, hogy mikor és hogyan érkezik meg

Matolcsy szerint nem az a kérdés, hogy lesz-e pénzügyi válság, hanem az, hogy mikor és hogyan érkezik meg

A Magyar Nemzeti Bank elnöke a Magyar Nemzetben megjelent írásában ismét az elhibázott magyar gazdaságpolitikára hívta fel a figyelmet, valamint arra, hogy a kormány mit rontott el és miben kéne változnia.

Matolcsy György hangsúlyozta, az elmúlt 20 évben a világgazdaságban egyre gyakoribbá váltak a pénzügyi válságok, de a Covid-19 miatti pénzügyi válság elmaradt. Az MNB elnöke szerint ennek az lett az ára, hogy a világgazdaságban mindenhol pénzügyi buborékok alakultak ki, a jegybankok mérlege felduzzadt, nőttek az államadósságok és a költségvetési hiányok, illetve a gazdasági helyreállítás dinamikája inflációt gerjeszt.

A jegybank elnöke szerint az eurózóna északi és déli országaira azonos pénzügyi védőhálót alkalmazott az Európai Központi Bank, a déliek azonban mégis rosszul, az északiak pedig jobban jöttek ki a válságból.

Térségünkben a baltiak, a lengyelek és a románok is jobban kezelték a válságot, mint a többiek, köztük mi, magyarok

- írta elemzésében Matolcsy György, aki úgy vélte, döntő lehetett a pénzügyi rendszer versenyképessége.

Mint rámutatott, a magyar válságkezelés hitelezésalapú volt, az MNB és a pénzügyi rendszer forrásainak hatékony kihelyezése támogatta a költségvetést, az üzleti szektort és a családokat. Ez tette aztán válságállóvá a munkaerőpiacot.

Még nem elég a felkészültségünk a válság utáni világra. A magyar gazdaság válság utáni világra való felkészültsége (MNB Sustainable Future Index) jelentősen elmarad az EU átlagos szintjétől. Előttünk 17 ország áll, mögöttünk 9. A 18. hely kissé jobb, mint a mai fejlettség szerinti 21. helyünk, de ez a jövő képességét jelzi, nem a múltbeli teljesítményt, ezért nem elég

- állítja a jegybank elönke, hansúlyozva, hogy leggyengébben a digitális területen, a munkaerő felkészültségében és az egészségügyi átalakulás képességében állunk. Ugyanazok vannak előttünk, akik a nemzetközi versenyképességi rangsorokban is előttünk vannak.