Jogtalan beavatkozás miatt tiltották ki Nacsa Lőrincet Ukrajnából

nacsa lőrinc, nacsa
Nacsa Lőrinc, a KDNP vezérszónoka felszólal a Fudan Hungary Egyetemért Alapítványról, és a részére történő vagyonjuttatásról szóló törvényjavaslat vitájában az Országgyűlés plenáris ülésén 2021. május 27-én.
Fotó: MTI/Máthé Zoltán


Az ukrán hatóságok szerint a KDNP politikusa, 2020 októberében jogtalanul beavatkozott a helyhatósági választásokba, amikor külföldi politikusként az egyik magyar szervezet melletti szavazásra buzdította a kárpátaljai magyar szavazókat

- idézte a döntés lényegét az Index, az infopost nevű ukrán portál oldalán megjelentekre hivatkozva.

Nacsa Lőrinc ekkor nem járt Kárpátalján a portál szerint, a Facebook-oldalán viszont közzétett egy videót, amelyben a Kárpátaljai Magyar Kulturális Szervezet mellett foglalt állást.

A KDNP frakcióvezetője szerdán kárpátaljai településekre vitt volna adományokat, de a határon arról tájékoztatták, hogy egy korábbi döntés értelmében három évre kitiltották az országból.

Korábban hasonló indokkal tiltották ki Ukrajnából Grezsa Istvánt, a Szabolcs-Szatmár-Bereg megye és Kárpátalja együttműködésének fejlesztéséért és a Kárpát-medencei óvodafejlesztési program koordinálásáért felelős miniszteri biztost.