Duterte lánya lehet a következő elnök

Duterte lánya lehet a következő elnök

A lánya válthatja az államfői poszton Rodrigo Duterte Fülöp-szigeteki elnököt - adta hírül az ABS-CBN adó helyi idő szerint szombat este. Az értesülés magától Dutertétől származik, aki szombaton bejelentette, hogy alelnökként sem indul a jövő májusi elnökválasztáson. A szigetország alkotmánya mindössze egy hatéves ciklus kitöltését engedélyezi, vagyis aki volt már államfő, nem töltheti be újra a tisztséget - számol be róla a Magyar Távirati Iroda.

A bejelentés után - amelyen azt is közölték, hogy Duterte bizalmasa, Christopher Go szenátor lesz az alelnökjelölt - egy kis helyi adó újságírója rákérdezett az elnöknél, hogy akkor ez azt jelenti, hogy "Sara/Go" - vagyis Sara Duterte-Carpio, a jelenlegi államfő lánya lesz az elnökjelölt az újonnan bejelentett alelnökjelölttel párban -, és Duterte igennel felelt.

Ez azért meglepetés, mert eddig úgy lehetett tudni, hogy Sara Duterte-Carpio marad a déli Mindanao sziget tengerparti nagyvárosának, Davaónak a polgármestere, és egyáltalán nem adta jelét annak, hogy az államfői tisztségre pályázna.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Megfigyelők gyanították, hogy Duterte, miután már nem indulhat újra az államfői tisztségért, valamelyik szoros bizalmasát segíti az elnöki székbe, aki megvédi az esetleges jogi következményektől, ha akár a Fülöp-szigeteken, akár a Nemzetközi Büntetőbíróságon kimondják a felelősségét azért a több ezer gyilkosságért, amelyeket a drogkereskedelem elleni háború zászlaja alatt követtek el, de amelyeknek a körülményei tisztázatlanok.