Kövér László szerint még nincs itt az ideje beszélni Áder utódjáról

Kövér László szerint még nincs itt az ideje beszélni Áder utódjáról

Az Országgyűlés elnöke szerint átlépik a büntetőjog határát azok, akik szerint egyszerű parlamenti többséggel is megváltoztatható az alaptörvény. Kövér László kedden az InfoRádió Aréna című műsorában közölte azt is, hogy a kormányoldal még nem tárgyal az államfői posztról.

Azon ellenzéki hangokra, amelyek szerint az alaptörvény egyszerű parlamenti többséggel is megváltoztatható, a fideszes politikus azt mondta: azok táborához tartozik, akik szerint ezek a nyilatkozatok átlépték a büntetőjog határát,

"ha nekem van igazam, akkor holnap büntetőeljárást kellene indítani azokkal szemben, akik az alkotmányos rend felforgatására uszítanak".

Megjegyezte, hogy bár ma nem vehetők komolyan, akik ilyen állításokat tesznek az alkotmányról, "minden világégés abból indult (...), hogy néhány komolyan nem vehető bohóc elkezdett uszítani, aztán lett belőle nácizmus, kommunizmus". Hozzátette: nem mindenki mérlegel politikai szempontok alapján, vannak, akik nem is tehetik, kizárólag jogi szempontokat vehetnek figyelembe. Szerintük pedig az említett nyilatkozatok "még nem lépték át a küszöböt".

Kövér: bejött a képviselők pénzbírságolása és az újságírók kitiltása

Elégedett a vasszigor eredményeivel Kövér László házmester házelnök, derült ki kedden az InfoRádió Aréna című műsorának adott nyilatkozatából. A fideszes politikus, aki több tízmillió forintot vett már el ellenzéki képviselők fizetéséből - ebben élen jár Jakab Péter, akit először 1,2 millióra, majd 4,4 millióra, végül 9,6 millióra bírságolt különböző parlamenti akciói miatt - úgy értékelt: a fegyelmezési szabályok beváltak, hatásai érzékelhetők egyes képviselők magatartásán.

Az államfői poszt kapcsán Áder János lehetséges utódáról azt mondta: a választás időpontja még nincs olyan közel, hogy az esetleges jelöltek személyéről a Fidesz elnökségében, frakciójában vagy a kormány informális köreiben szó esett volna. Hozzáfűzte, hogy 

nem kívánnak már most lehetőséget adni a találgatásra, ami nehezítené az új államfő hivatalba lépését.

Elmondta, a Háznak jövő március 9. és április 9. között kell döntenie. A korai döntéshozatalt indokolná, hogy az új államfőnek legyen ideje felkészülni hivatalára, de az is, hogy az Országgyűlés a választási kampányra tekintettel hamarabb befejezhesse munkáját.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}