A Fővárosi Önkormányzat a maszkviselés szigorítása mellett áll ki, levelet írtak a kormánynak

A Fővárosi Önkormányzat a maszkviselés szigorítása mellett áll ki, levelet írtak a kormánynak

Közleményt adott ki a Fővárosi Önkormányzat, amelyben a testület a maszkviselés szigorítása mellett áll ki.

„A Fővárosi Önkormányzat kezdeményezi a kormánynál, hogy állítsák vissza a 2021. július 3. előtt hatályos szabályokat a maszkviseléssel kapcsolatban, vagy ha nem érzi országosan szükségesnek, akkor a kormány adjon felhatalmazást a helyi önkormányzatok képviselőtestületeinek, Budapest főváros területén a Fővárosi Önkormányzatnak, hogy a maszkviselési kötelezettséget helyi önkormányzati rendeletben írhassák elő”

– fogalmaznak.

A szigorítás mellett az szól szerintük, hogy a koronavírus negyedik hulláma a járványügyi adatok alapján felfutóban van itthon: immár több napja 1000 fő felett van az új fertőzöttek száma, valamint a WHO által a járvány kontrollálhatósági mércéjének tekintett 5 százalék fölé emelkedett a pozitív tesztek aránya.

Mint felidézték,

az önkormányzatoknak jelenleg nincsen lehetőségük elrendelni a maszkviselést, mert azt központi jogszabály szabályozza, ezért fordult a Főváros a kormányhoz.

Nemrégiben Karácsony Gergely főpolgármester írt levelet Pintér Sándor belügyminiszternek, amiben felhívta a figyelmet a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) Elnökségének héten hozott javaslataira is, szerintük ugyanis zárt térben, rendezvényeken és tömegközlekedési eszközökön szükséges lenne a maszk viselése.

Friss hír az is, hogy a BKK egyébként mindezek ellenére nem tervezi bevezetni a kötelező maszkviselést a járataikon, mivel szerintük úgy nincs értelme, ha sehol máshol nem lesz kötelező.