Brutális pénzhiány: a rendőrség már a saját igazságügyi szakértőit sem tudja kifizetni

Brutális pénzhiány: a rendőrség már a saját igazságügyi szakértőit sem tudja kifizetni

Van olyan szakértő, aki emiatt beperelte a rendőrséget. Sokan viszont nem mernek reklamálni, mert attól tartanak, hogy egyáltalán nem rendelik ki őket többé. Két hét alatt rend, mi?

Akkora pénzhiánnyal küszködnek a rendőr-főkapitányságok, hogy a saját maguk által kirendelt igazságügyi szakértőket sem tudják maradéktalanul kifizetni – írta meg a 24.hu.

A lap szerint a szakértők úgy érzik, hogy kelepcébe kerültek, mert a kirendeléseket kötelező elfogadniuk, ráadásul a kiszámlázott, ám ki nem fizetett összegek után tőlük már be is hajtották az adókat.

A szakértők közül sokan nem mernek reklamálni, mert attól tartanak, hogy kevesebb megbízást kapnak, vagy egyáltalán nem rendelik ki őket többé.

Akad olyan szakértő, aki be is perelte a rendőrséget

„Az igazságügyi szakértőket a hatóságok rendelik ki, a feladatokat kötelező elvállalniuk. Nem mondhatunk nemet a rendőrségi kirendeléseknek azzal az indokkal, hogy nem fizetnek ki, a törvény ugyanis csak kivételes esetben, rendkívüli leterheltségre hivatkozva engedi nekünk a kirendelés visszautasítását” – nyilatkozta a 24.hu-nak egy neve titkosságát kérő szakértő.

A lapnak igazságügyi szakértők arról beszéltek,

pert kell indítaniuk a rendőrség ellen, hogy megkaphassák a rendőrségi kirendelés alapján elvégzett munkájukért járó szakértői díjukat.

Az elmaradt kifizetések miatt több per is indult. Az egyik felperes, Fülöp Tamás informatikai igazságügyi szakértő névvel és arccal is beszélt a történetéről.

"Mi a hatóság által kiállított jogerős díjmegállapító határozat alapján állítjuk ki a számlákat. Az egyik ilyen számla után fizetési meghagyást bocsátottam ki, miután hónapokig hiába vártam a pénzemre. És mit csinált a rendőrség? Nem ismerte el a tartozást, vagyis a saját jogerős határozatát, és ellentmondással élt csak azért, hogy ne legyen azonnal inkasszálható a tartozása.”

- fogalmazott Fülöp a 24.hu-nak.

A rendőrség a lap megkeresésére ugyan elismerte a fizetési nehézségeket, de válaszukban közölték, a költségvetési források üteméhez kénytelenek igazítani a számlák kifizetését.

(Címlapkép: Igazságügyi szakértő a késes támadás helyszínén a közép-angliai Birmingham belvárosában 2020. szeptember 6-án. MTI/EPA/Neil Hall)