Aktiválhatja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust

Aktiválhatja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust

Akár ezen a héten aktiválhatja az Európai Bizottság az úgynevezett jogállamisági mechanizmust. Erről Didier Reynders igazságügyi biztos beszélt a Bloomberg hírügynökségnek. Az ügy miatt Magyarország és Lengyelország eurómilliárdokat veszíthet - írja a Euronews brüsszeli szerkesztősége. 

A lap szerint legkésőbb heteken belül elindítja az Európai Bizottság a jogállamisági mechanizmust. Didier Reynders igazságügyi biztos arra nem tért ki, hogy Magyarország ellen is megindulna a szankciós eljárást, Lengyelországról viszont a következőket mondta.

“Jelenleg a lehető legerősebb akta létrehozásán dolgozunk, hogy reagálhassunk."

Az úgynevezett jogállamisági mechanizmus létrehozásáról tavaly decemberben állapodtak meg az uniós állam -és kormányfők. A rendszer lényege az, hogy az uniós költségvetés és a helyreállítási alapok védelme érdekében az EU felfüggesztheti a tagállami kifizetéseket.

Mint ismert, jelenleg mind a lengyel, mind a magyar helyreállítási terv jóváhagyásra vár a bizottságnál. 

Merkel szerint tárgyalni kell

Angela Merkel leköszönő német kancellár pénteken arra figyelmeztetett, hogy nem szabad elsietni a Magyarországra és Lengyelországra szánt EU-s források befagyasztását. A leköszönő német kancellár egyúttal kritizálta az Európai Parlamentet, mert ott azzal fenyegettek, hogy jogi lépéseket tesznek az Európai Bizottsággal szemben, amiért az egyelőre nem hajlandó az EU-s források visszatartását a jogállami normákat nem teljesítő országokkal szemben.

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}

Bíróságra várva

Ahogy arról mi is beszámoltunk, a jogállamisági vizsgálat biztosítana arra lehetőséget, hogy az EU költségvetési támogatásait visszatarthassa az Európai Bizottság azon országoktól, melyek megsértették a meghatározott, s egységesen betartandó feltételeket. Ezek közé tartozik Lengyelország mellett Magyarország is, ám hazánk az utolsó pillanatban az Európai Bírósághoz fordult fellebbezni. Ugyanakkor a korábban 7-es cikkely révén életre hívott jogállamisági mechanizmus január óta érvényben van.

Korábban Vera Jourováa Bizottság átláthatóságért is felelős alelnöke úgy nyilatkozott, hogy Magyarország egy "beteg demokrácia". Szerinte független igazságszolgáltatás, valamint szabad és tisztességes választások nélkül nincs demokrácia, s ilyenformán a legaggasztóbb helyzetet hazánkban látja.

Lapszemle - Az Európai Parlament beperli a Bizottságot, hogy mihamarabb alkalmazhatóvá váljon a jogállamisági mechanizmus

Az Elnökök Tanácsa megadta a felhatalmazást arra, hogy az Európai Parlament beperelje a Bizottságot azért, mert az továbbra is halogatja a jogállami mechanizmus alkalmazását Magyarország és Lengyelország ellen, annak ellenére, hogy a szabályozás év eleje óta egyébként érvényben van.