A veterán Nicolae Ciuca védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással a román államfő

A veterán Nicolae Ciuca védelmi minisztert bízta meg kormányalakítással a román államfő

A Romániában két éve kormányzó Nemzeti Liberális Párt (PNL) jelöltjének, Nicolae Ciuca tartalékos tábornagynak, ügyvivő védelmi miniszternek adott kormányalakítási megbízást csütörtökön Klaus Iohannis államfő - írja tudósításában az MTI.

Az elnök arra hivatkozott, hogy szerinte Romániának sürgősen teljes jogkörű kormányra van szüksége az országot a koronavírus-járvány miatt sújtó egészségügyi válság közepette. Iohannis szerint ideje a politikai válságnak véget vetni, és olyan kormányt adni az országnak, amely a választókat foglalkoztató gondok megoldására összpontosít. Az elnök "örömmel értesült" a PNL álláspontjának megváltozásáról, arról, egyhangúlag megszavazták egy új miniszterelnök-jelölt támogatását Ciuca személyében, akit meg is bízott a kormányalakítással.

A bejelentésre az elnök Ciucát is meghívta, aki azt mondta: minden felelős parlamenti erővel tárgyalni fog az általa javasolt kormány támogatásáról.

Romániában ez már a második kormányalakítási kísérlet, amióta a parlament megbuktatta a PNL elnöke, Florin Citu által vezetett jobbközép koalíciós kormányt.

Ha ez is kudarcba fullad, az államfő feloszlathatja a törvényhozást, és előrehozott választásokat írhat ki, alig egy évvel a legutóbbi parlamenti választások után.

Citu az államfővel folytatott csütörtöki kormányalakítási egyeztetés után azt mondta: a PNL "politikai érettségről tanúskodó felelős döntést" hozott Ciuca jelölésével, hogy megoldást kínáljon egy olyan válságra, amelyet nem ő okozott.

A PNL élére frissen megválasztott pártelnök szerint a liberálisok a Romániai Magyar Demokrata Szövetséggel (RMDSZ) alakítanának kisebbségi kormányt, arra azonban nem tért ki, hogy a kormányát megbuktató volt koalíciós partnere, a Mentsétek meg Romániát Szövetség (USR), vagy a legnagyobb frakcióval rendelkező, két éve ellenzékben lévő Szociáldemokrata Párt (PSD) támogatására számít.

Kelemen Hunor, az RMDSZ elnöke a magyar közmédiának nyilatkozva rámutatott: csak tisztelettel tud beszélni egy olyan katonáról (Ciucáról), aki Irakban, Afganisztánban harci alakulatokat vezetett, de elvi kifogása van az ellen, hogy a kormányt egy nyugalmazott katona vezesse,

ilyesmire az elmúlt 50-60 esztendőben a demokratikus államokban nem volt példa, ez szerinte csak bizonyos időre jelenthet megoldást.

"Leülünk, meghallgatjuk, hogyan szeretné vezetni a kormány, mert egy kaszárnyát nem szeretnénk benépesíteni RMDSZ-es miniszterekkel, a kormány, a politika nem kaszárnya, és ezután tudjuk megmondani azt, hogy merre van az arra. Az biztos, hogy egy kisebbségi kormány nem fog hosszú, nyugodt időszakot megélni" 

- mondta az RMDSZ elnöke, aki arra számít, hogy Ciuca kormányát már az első, tavasszal várható bizalmatlansági indítvánnyal megbuktathatják a parlamentben.

Arra a kérdésre, hogy milyen elvárásai vannak az RMDSZ-nek a PNL kormányfőjelöltjével szemben, Kelemen Hunor azt mondta: a jobbközép koalíció tavaly decemberben kidolgozott kormányprogramját nem szeretnék átírni, legfeljebb javítani. Meg akarják tudni, hogy Ciuca miként akarja vezetni a kormányt, és azt is tisztázni kell, hogyan működhet a koalíció olyan körülmények között, amikor a PNL elnöke valószínűleg nem lesz tagja a kabinetnek, a koalíciót ugyanis össze kell fogni, a közös munka nemcsak a kormányról, hanem a parlamenti szavazásokról is szól - magyarázta az RMDSZ elnöke.

Egy PNL-RMDSZ kisebbségi kormány parlamenti jóváhagyásánál Kelemen Hunor szerint az USR vagy a PSD támogatása is szóba jöhet.

Az USR csütörtökön jelezte: nem fog bizalmat szavazni egy olyan jobbközép kormánynak, amelyből kihagyják. A PSD elutasító álláspontja annyit változott, hogy már nem sürget előrehozott választásokat, de a Ciuca által megalakítandó kormány támogatásáról csak a miniszterelnök-jelölttel folytatandó tárgyalások után fog dönteni.