Ingyen játszanák ki az állami tulajdonban lévő sportlétesítményeket, több törvényt módosítanak emiatt

Ingyen játszanák ki az állami tulajdonban lévő sportlétesítményeket, több törvényt módosítanak emiatt

Az Orbán-kormány gőzerővel folytatja a nemzeti vagyon kijátszását. A nemzeti vagyon kezeléséért felelős miniszter, Mager Andrea egy olyan törvénycsomagot terjesztett az Országgyűlés elé, amelynek az egyik eleme meglehetősen furcsa módon módosítaná a sportról szóló törvényt. 

A sporttörvény 64. paragrafusában eddig az szerepelt, hogy az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium előzetes egyetértésével

adhatók ingyenesen önkormányzati tulajdonba.

"Az önkormányzat az ingyenesen tulajdonba kapott, a tulajdonátruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban lévő ingatlant a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti. Az ingyenesen történt tulajdonszerzést követő 15 évig az önkormányzat az ingatlant csak a sportpolitikáért felelős miniszter által vezetett minisztérium egyetértésével terhelheti meg" - szerepel még a törvényben. 

Ez változhat most meg. 

Mager Andrea javaslata szerint ezután

„az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonú ingatlanok a sportpolitikáért felelős miniszter előzetes egyetértésével sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba"

- azaz nincs megnevezve, hogy kinek adható ingyen oda az állami vagyon, és az önkormányzat is kikerült a szövegből. 

A következő fejezetben még további részleteket ismerhetünk meg:

"Az ingyenesen tulajdonba kapott,

a tulajdonátruházás időpontjában az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban lévő ingatlant a tulajdonszerző a tulajdonszerzést követő 15 évig köteles elsődlegesen sportcélokra használni, és ezt az ingatlan másodlagos jellegű hasznosítása sem veszélyeztetheti."

A törvény indoklásában nem szerepel érdemi magyarázat arra, hogy miért kerülhet ingyen magánkézbe állami vagyon. Annyit írnak mindössze, hogy az állami vagyonról szóló törvényben "megjelölt kedvezményezettek körének bővülésére tekintettel szükséges" például az önkormányzatok kihagyása. 

A most benyújtott salátatörvényben megtaláltuk azt is, mit értenek a kedvezményezettek körének bővülésén. 

Az állami vagyonról szóló törvény 36. paragrafusa kimondja, hogy

"állami vagyon tulajdonjogát ingyenesen átruházni csak törvény rendelkezése alapján lehet".

De vannak kivételek. Az állami vagyon tulajdonjoga ingyenesen átruházható például nemzetközi szerződések alapján, vagy katasztrófák esetén, illetve önkormányzatoknak is. Ezt a felsorolást most ezzel egészítenék ki:

"Az ingatlan-nyilvántartásban sporttelepként nyilvántartott állami tulajdonban álló ingatlanok kizárólag sportcélokra adhatóak ingyenesen tulajdonba."

Eszerint tehát sportcélokra automatikusan kijátszhatóak ingyen ezek az állami vagyonelemek - és azért nem olyan nagy vállalás, hogy egy sportlétesítményt sportcélokra használ fel az új tulajdonos. 

(Címlap- és borítókép: az állami tulajdonban álló, az FTC által bérelt, a Lagardere Sports Kft. fenntartása alatt működő Groupama Aréna - MTI/Lakatos Péter)