Rig Lajos: "Ötmilliárd forintnyi értékű PCR-teszt megy a kukába!"

Rig Lajos
Rig Lajos Jobbik
facebook/Rig Lajos

Az Országos Kórház Főigazgatóság mintegy ötmilliárd forint értékű PCR-teszt megsemmisítését rendelte el - hívta fel a figyelmet Rig Lajos országgyűlési képviselő közösségi oldalán. Csütörtök délután közzétett posztjában hozzátette, a megsemmisítésük szintén súlyos adóforintokba került.

A történet elejétől kezdve a Jobbik egészségügyi szakpolitikusa emlékeztetett:

  • Tavaly nagy mennyiségű PCR-tesztet szerzett be a magyar kormány a Külügyminisztériumon keresztül; 
  • ezek beszerzését ugyanúgy homály fedi, mint a túlárazott lélegeztetőgépekét, amelyben a közreműködő céget azóta "sikeresen" bedöntötték;
  • közben a külügy nem tudja bizonyítani, hova került az az 517 milliárd forint, amit elvileg a gépek beszerzésére költöttek! 

Zárójelben az ellenzéki politikus megjegyezte, a kormány mintegy 20 ezer lélegeztetőgépet vásárolt, ezek jó részét nem is tudták használni, ugyanis a non-invazív gépek intenzív ellátásra alkalmatlanok. Eleve szükségtelen volt ez a mennyiség, mivel nincs elég intenzíves dolgozó, aki használni tudta volna ezeket, így többsége egy raktárban porosodott, illetve később egy részét inkább elajándékozták - idézte fel.

Rig Lajos mentőzési tapasztalatai szerint az esetek közel fele oltott

A Jobbik egészségügyi szakpolitikusaként és mentődolgozóként is tevékenykedő Rig Lajos Facebook-posztban számolt be saját tapasztalatairól, azt illusztrálva, hogy mégis milyen állapotok uralkodnak a hazai járványhelyzetben a negyedik hullám idején. Az ellenzéki országgyűlési képviselő által megosztottakból kiderül: a betegek és a covidos betegek száma is egyaránt sok, ugyanakkor oltott és oltatlan is van köztük.

Az önkéntes mentőzést is folytató képviselő arra is kitért, hogy a PCR-tesztek esetében szerinte nagyjából ugyanez a helyzet.

Rig Lajos tavasszal a járványkezelésre "biztonságot növelő" javaslatcsomagot nyújtott be az Országgyűlésben. 

"A javaslataim fő célja a lakosság szélesebb körű tesztelése, ezáltal a vírus terjedésének nyomon követése volt. 
Indítványommal szerettem volna elérni azt is, hogy mindenkit teszteljenek az oltás előtt egy esetleges fertőzöttségre történő ráoltás elkerülése miatt" 

- fűzte hozzá a Jobbik politikusa, azzal alátámasztva:

"Mivel rendkívül megterhelő a lakosság számára, hogy 10 ezer forint egy antitestvizsgálat, illetve 20 ezer forintba kerül a hivatalos PCR-teszt, ezért szerettem volna segíteni az embereknek a számukra biztosított tesztekkel."

Rig emlékeztetett, hogy a Fidesz ezt azzal az indokkal szavazta le, hogy "vigyázni kell a közpénzre, nem lehet ingyen osztogatni a drága teszteket". Most pedig, fél évvel később 

"ötmilliárd forint értékű PCR-teszt megy a kukába, mivel nem használták fel és lejár a szavatossági ideje!"

- hangsúlyozta az ellenzéki parlamenti képviselő, aki ehhez kapcsolódva feltette az idevágó kérdést:

"Mennyi pozitív esetet lehetett volna kiszűrni, ha odaadják a teszteket? Mennyi embert lehetett volna megmenteni ezáltal?"

"És még mindig csodálkozik a Kormány, miért bizalmatlanok és bizonytalanok az emberek a vakcinákban és a járvány-kezelésben?"

- fogalmazta meg a járványkezeléssel kapcsolatos kritikáját Rig Lajos, aki végül úgy zárta szavait:

"Talán több szakmaiság, kevesebb politika, és legalább a járvány alatt kevesebb mutyi lenne a megoldás…"