Folytatódhatnak a tárgyalások az EU-s helyreállítási alapok hazánknak történő kifizetéséről

Folytatódhatnak a tárgyalások az EU-s helyreállítási alapok hazánknak történő kifizetéséről

Az Európai Bizottság folytatja a tárgyalásokat Magyarországgal és Lengyelországgal a koronavírus-járvány utáni helyreállítást segítő uniós alap forrásainak felhasználását célzó terveikről - jelentette ki Valdis Dombrovskis, az euróért és szociális párbeszédért felelős uniós biztos Strasbourgban szerdán.

Valdis Dombrovskis az Európai Parlament plenáris ülésén elmondott beszédében hangsúlyozta, a folytatódó tárgyalások célja a legjobb értékelés mihamarabbi elérése és az, hogy a helyreállítási eszközben rögzített feltételek teljesüljenek.

Elmondta: az uniós bizottság ez idáig 22 tagország nemzeti tervét fogadta el. Négy ország, Magyarország, Lengyelország Svédország, Bulgária terveit még értékelik, Hollandia pedig még nem nyújtott be nemzeti tervet. A holland kormány jelezte, hogy 2022 tavaszán tervezik véglegesíteni azt - mondta az uniós biztos.

"Kilábalóban vagyunk a válságból, a helyreállítási eszköz pedig segíteni fog ebben, az értékelések jó ütemben haladnak"

- fogalmazott Dombrovskis.

Paolo Gentiloni gazdaságpolitikai biztos beszédében kiemelte, hogy az eddig elfogadott 22 terv kiegyensúlyozottan tükrözi a helyreállítási alap prioritásait.

Elmondta, a nemzeti tervekben szereplő célkitűzések jelentős része a zöld és a digitális átállást szolgálja, segíteni kívánja a fenntartható gazdasági növekedést, a szociális és területi kohéziót, a gazdasági és szociális ellenálló képesség növelését, valamint a következő generációkat támogató intézkedéseket irányoznak elő.

Az Európai Bizottság elkötelezett amellett, hogy alaposan megvizsgálja a kifizetési kérelmeket, és érdekelt abban, hogy a lehető leggyorsabban lebonyolítsa az ügyeleteket - mondta. Kiemelte továbbá: a tárgyalások és a vizsgálatok átlátható módon történnek, a bizottság arra kéri a tagállamokat, hogy szintén tegyék nyilvánossá az információkat. Célja, hogy látható legyen, az eszköz miként szolgálja a meghatározott célokat - tette hozzá Gentiloni.

(MTI)