Ingyen tablet, ingyenes első diploma, felzárkózó pedagógusbérek - ezt kínálja az ellenzék az oktatási programjában

Ingyen tablet, ingyenes első diploma, felzárkózó pedagógusbérek - ezt kínálja az ellenzék az oktatási programjában

szociálpolitikai, a gazdaságpolitikai és az egészségügy átalakítását célzó programjukat követően csütörtök délelőtt a hat párt oktatási programjának legfontosabb elemeit is ismertette.

A legnagyobb probléma a Fidesz oktatáspolitikájával, hogy elmaradt a modernizáció. Nem fejlődött a magyar oktatás alkalmazkodóképessége, hanem visszafejlődött

- mondta az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes, aki szerint mindez súlyos következményekkel jár majd Magyarország jövőjét és versenyképességét tekintve. A problémák közé sorolta az országos és rendszerszintű a tanárhiányt, a pedagógustársadalom magas korfáját és a pályaelhagyók magas számát.

Az ellenzék kormányváltás esetén első lépésként nagyarányú és egyszeri béremelést ígér a pedagógusoknak.

Bérfelzárkóztatás, kevesebb papírmunka

Emellett a fokozatos, kiszámítható növekedésével erősítenék a pedagógusok és az oktatói pálya vonzerejét, miközben helyreállítanák a pedagógusi bér értékállóságát biztosító garanciákat. De a pótlékokat is kiemelten fontosnak tartják, ahogy a differenciált bérezés megjelenését is a pedagógus bérekben - tette hozzá Kunhalmi.

Aki többet vállal, az kapjon is többet, jelenjen meg a minőségi bérezés a rendszerben

- ismertette az MSZP-s politikus, majd hozzátette, bérpótlékot adnának a halmozottan hátrányos területen sajátos nevelési igényű diákokat oktató pedagógusoknak. A program szerint csökkenne a pedagógusok leterheltsége, az adminisztráció, ami mind az államosítás és az oktatási rendszer kontroll alá helyezésének köszönhető.

Do you speak English? - Yes, I do!

Az idegenynyelv-oktatás szintén kiemelt figyelmet kapna a kormányváltás esetén - mondta Brenner Koloman, a Jobbik országgyűlési képviselője.

Biztosítjuk azt, hogy érettségiig minden magyar fiatal legalább középfokú nyelvvizsgát tehessen.

Ingyenes első diploma, alapítványi kiszervezések visszafordítása 

Brenner fontosnak tartja az egyetemi autonómiát, és azt, hogy minél többen jussanak diplomához.

Ezért minden magyar fiatal számára ingyenes első diplomát ígérnek.

A Fidesz leváltását követően természetesen felülvizsgálnák az egyetemek alapítványi kiszervezését, valamint visszaállítanák "a nemzeti kormány demokratikus kontrollját az államilag fenntartott felsőoktatásban, mert az államnak kell egy alapvető egyetemi hálózatot fenntartania" - mondta a jobbikos politikus.

Tablet minden diáknak, tankönyvválasztás szabadsága, tankötelezettség korhatárának visszaállítása

Tóth Endre, momentumos képviselőjelöltje és Márki-Zay Péter oktatáspolitika programjának kommunikációjáért felelőse szerint a Fidesz a tizenkét éves kormányzása során megmutatta, hogy nem fontos Orbán számára az oktatás területe, és nem akarja megoldani azokat a problémákat, amelyek „Magyarország jövőjét gáncsolják”.

Az a célunk, hogy Magyarországon egy magas színvonalú oktatás és oktatási rendszer épüljön, amely minden gyermek számára elérhetővé teszi azt, hogy sikeresen helytálljanak a felnőtt életben, a munkaerőpiacon megtalálják a számításukat

- tette hozzá a szakpolitikus, aki azzal folytatta, hogy modern iskolákat hoznának létre, ahol a készségek fejlesztése, a kreativitás és a csapatmunka kerül előtérbe, nyitott iskolákat, amelyekben mindenki egyenlő eséllyel vehet részt, és olyan iskolákat, amelyek működésébe a helyi közösségek visszanyerik a beleszólásukat.

Tabletet adnának minden diáknak, hogy „ne lehessen szülői háttér kérdése, hogy ki tud otthon gyakorolni, ki tudja elsajátítani az online és a digitális készségeket". 

Tóth arra is ígéretet tett, hogy visszaállítanák az iskolák és pedagógusok szakmai önállóságát. "A Fidesz kormány egyfajta bürokratának kezelte a pedagógusokat, mi szabad értelmiségi dolgozóként kezeljük majd őket."

Végezetül elmondta, visszaállítanák a tankönyvválasztás szabadságát, és ismét 18 évre emelnék a tankötelezettség korhatárát.