A választásoknak hivatalos időpontja még nincs, de már megjelent a kézikönyv a pontos időpontokkal

A választásoknak hivatalos időpontja még nincs, de már megjelent a kézikönyv a pontos időpontokkal

Kedd reggel érdekes bejegyzés jelent meg a Számoljunk együtt! civil szervezet oldalán, amely egy borítót tartalmazott a következő felirattal: Választási füzetek 210/1., Kézikönyv a szavazatszámláló bizottságok részére 2022. április 3. Bár a posztot azóta törölték, a Telex oldalán még megtekinthető ide kattintva.

A lap ezzel kapcsolatban megkereste a a Nemzeti Választási Irodát (NVI), hogy megkérdezzék tőlük megjelent-e már a választási kézikönyv, és ha igen, honnan tudják, mi a választás hivatalos időpontja, illetve valós-e a bejegyzésben látható borító.

Az NVI kszséggel válaszolt is: a Nemzeti Választási Iroda minden választást megelőzően elkészíti az úgynevezett választási füzeteket, mellyel a szavazatszámláló bizottságok és a választási eljárás lebonyolításában részt vevő szervek munkáját segíti. "Ezek tervezete minden esetben a választások – vonatkozó jogszabályok alapján kiszámítható – első lehetséges időpontjával, azaz április első vasárnapjával számol, mely az idei esztendőben április 3-a."

Hozzátették, a kiadvány jelenleg nem nyilvános és nem végleges, a füzet tervezetét az NVI az előkészületek részeként küldte meg szakmai egyeztetés céljából néhány érintettnek. "A megjelenés a füzet véglegessé válása után, a kitűzést követő hetekben várható. Ez bárki számára elérhető és megtekinthető lesz a valasztas.hu oldalon, ahol most is olvashatók a korábbi választásokra készített kiadványok