Folyamatosak a letartóztatások, már 12 ezer embert vettek őrizetbe a Kazahsztánban

Folyamatosak a letartóztatások, már 12 ezer embert vettek őrizetbe a Kazahsztánban

A kazah hatóságok szerdai közlése szerint az elmúlt 24 órában újabb 1678 embert vettek őrizetbe az országban kirobbant tüntetéssorozat miatt, ezzel körülbelül 12 ezerre nőtt a letartóztatottak száma - írja a Telex az AP hírügynökség értesülései alapján.

A kazah elnök harcot hirdetett az infláció ellen, közben ismét van olaj az országban

Kaszim-Zsomart Tokajev elnök kedden azt mondta, hogy az országban már hosszabb ideje magas az infláció, ami a gazdaság egyik rákfenéje, csökkenti a gazdaság- és a szociális politika hatékonyságát - számolt be az MTI.

A hivatalos közlések szerint a tüntetéseknek eddig 164 halálos áldozata volt, közülük 18-as a biztonsági erők tagjai voltak.

A kazahsztáni tüntetések az üzemanyagár-emelésre adott válaszlépésként kezdődtek még január 2-án, majd széles körű mozgalommá alakultak Kaszim-Zsomart Tokajev kormánya és az általa leváltott Nurszultan Nazarbajev ellen.

Gyöngyösi Márton: Kazahsztán - visszatérés az orosz érdekszférába?

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.) Jelenleg még nehéz pontos képet alkotni arról, hogy mi húzódhat meg az egyre inkább elmérgesedő kazahsztáni tüntetések hátterében.

Mint ismert, a zavargások kirobbanása után a miniszteri kabinet lemondott, és Nurszultan Nazarbajevet, az ország korábbi hosszú távú vezetőjét leváltották a Nemzetbiztonsági Tanács vezetőjének befolyásos posztjáról.

Külön utakon: Szijjártó kiállt a kazah rezsim mellett

Fontos megemlíteni, hogy Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter keddi videójában támogatásáról biztosította Kazahsztánt, szerinte destabilizációs kísérlet zajlott az országban.