Elemző: A kormánynak az egyre romló gazdasági helyzet miatt most a választások mielőbbi megtartása az érdeke

Elemző: A kormánynak az egyre romló gazdasági helyzet miatt most a választások mielőbbi megtartása az érdeke

Ahogy arról az Alfahíren is beszámoltunk, a friss Magyar Közlönyben megjelent egy rendelet az Igazságügyi Minisztériumtól, amelybe elrejtettek egy érdekes mondatot, miszerint a járvány miatt elrendelt veszélyhelyzet miatt akár el is maradhatnak a választások. A témával kapcsolatban megkerestük kérdéseinkkel Tóth Tamást, az Iránytű Intézet vezető elemzőjét.

Politikai oldalról nézve a Fidesznek nem érdeke, hogy a választás időpontja eltolódjon

- szögezte le Tóth Tamás utalva arra, hogy Áder János a lehető legkorábbi időpontra, április 3-ára hirdette ki az országgyűlési választás időpontját. Ráadásul a decemberben elfogadott törvény indoklásában megerősítették, hogy az Alaptörvényből következően 2022. áprilisában vagy legkésőbb májusában le kell bonyolítani az országgyűlési képviselők megválasztását.

Az elemző szerint egy kaotikus, bizonytalan gazdasági és világpolitikai időszakban vagyunk és nem tudjuk, hogy ez az idő előrehaladtával mennyivel lesz rosszabb.

Ha Magyarországot vesszük figyelembe, akkor látható, hogy a kormány egyre komolyabb problémákkal küzd: az államháztartási hiány több mint 5 ezer milliárd forintra nőtt, az infláció 14 éves negatív rekordot döntött meg és az egészségügy is az eddigi legnagyobb terhelésnek lehet kitéve az omikron variáns miatt.

Tóth Tamás kiemelte, hogy a kormányzati válaszok csak rövidtávú „sikereket” eredményeznek, a termékek árának befagyasztását nem lehet negatív következmények nélkül hosszabb távon fenntartani, mert a piac negatív átalakulásához vezethet, valamint minél tovább áll fenn ez a mesterséges állapot, annak megszüntetése annál fájdalmasabb lesz a lakosságnak. A kampányeszközként használt hatalmas állami pénzszórás pedig pont úgy lett ütemezve, hogy az még áprilisban élénken éljen a támogatásban részesülők fejében.

Ismét gyáva volt a magyar kormány, a lengyelekkel ellentétben nem merték meglépni az áfacsökkentést az élelmiszereknél

Ahogy arról beszámoltunk, a kormány február elsejétől a tavaly október 15-ei szintre korlátozza hat élelmiszertermék (kristálycukor, búzafinomliszt, napraforgó-étolaj, sertéscomb, csirkemell, 2,8%-os tehéntej) árát. A magyar kormány az üzemanyagokhoz hasonlóan az élelmiszerek esetében sem merte azt meglépni, amit Lengyelországban éppen a héten jelentettek be: ott februártól fél évig nullára csökkentik az élelmiszer, a földgáz és a trágyakészítmények áfáját egy inflációellenes csomag keretében.

Mindezek miatt az Iránytű Intézet vezető elemzője nem tartja valószínűnek, hogy a kormány élne az Igazságügyi Minisztérium rendelete adta lehetőséggel.