Sokba kerül a farhátforradalom: egy hónap alatt 1200 milliárd tűnt el államkasszából

Sokba kerül a farhátforradalom: egy hónap alatt 1200 milliárd tűnt el államkasszából


December végén 1706,3 milliárd forintot tettek ki a kormányzat bevételei a jegybanknál, ez majdnem 1200 milliárd forintos csökkenést jelentett egyetlen hónap alatt. A jegybank előzetes statisztikai mérlege szerint közel másfél éve, 2020 júliusában volt utoljára ennél alacsonyabb a kincstári egységes számla (kesz) állománya - hivatkozik a portfolio.hu az MNB friss statisztikájából. Mint írták, az év utolsó hónapjaiban látott pénzszórás eredményeként másfél éve nem volt ilyen kevés a kormányzat likvid tartalék.

Csak hogy értsük: a szeptember végi 4464,8 milliárd forintos állományt sikerült az elmúlt három hónap alatt több mint 2500 milliárd forinttal csökkenteni. 

Az Orbán-kormány hangulatjavító intézkedéseinek köszönhetően az államháztartás több mint 5100 milliárd forintos deficittel zárta a 2021-es évet. Ebből csak a decemberi hiány volt 1170 milliárd forint, de már októberben és novemberben is komoly költekezés folyt. A portfolio.hu ehhez még hozzáteszi: a mostani pénzszórás még az átlagos decembert is felülmúlta: az utóbbi húsz évben csak egyszer, 2015-ben zuhant nagyobbat a likvid tartalékok összege az év utolsó hónapjában.

Ugyanakkor a farhátforradalom más elemeinek a költségét még csak nem is a kormány vállalja magára: ilyen például maga a farhát árának a befagyasztása, hiszen azt is a kereskedőkre tolják, csak úgy, mint a benzinkutak esetében az üzemanyag árának befagyasztását.