Quaestor-ügy: A károsultak helyett, Tiborczékhoz került a fedezetet jelentő mátrai szálloda

Quaestor-ügy: A károsultak helyett, Tiborczékhoz került a fedezetet jelentő mátrai szálloda

A 24.hu cikkében bemutatják, hogy a NER főurai miként tudják töredékáron megszerezni Magyarországon olyan értékes ingatlant, amely elvileg a hatóságok kiemelt figyelmét élvezi. Ami azonban még felháborítóbb, hogy az említett nagy értékű ingatlan, a mátrai Lifestyle Hotel, a 2015-ben fiktív kötvényekkel bedőlt Quaestor-birodalom ingatlanvagyonának egyik legérétkesebb darabja volt. 

Így a kisbefektetők kártalanítása helyett a mátrai négycsillagos szálloda - a követelések tologatása után végül - a miniszterelnöki család közvetlen közelében landolt.

A Quaestor 2015-ös csődjét követő időszakban a károsultak jelentős része úgy tekintett a brókercég sok tízmilliárdos ingatlanaira, köztük a cégkönyvekben 3,6 milliárd forintos értéken nyilvántartott Lifestyle Hotelre, mint amely vagyon később, az eljárások lezárulta után fedezetül szolgálhat a kártérítési eljárásban. A hotel értékesítésének története azonban azt bizonyítja, hogy ez az elképzelés messze állt a valóságtól. Nemcsak az történt ugyanis, hogy a hotel kikerült a Quaestor-vagyon köréből, hanem az is, hogy elolvadtak olyan tartozások, amelyeket a hotelnek kellett volna visszafizetnie a Quaestor-cégek kasszájába.

A lap szerint a Quaestor-cégek felszámolói igen kedvező helyzetet teremtettek Mészáros Lőrinc és Tiborcz István birodalma számára egy „quaestoros” hotel megszerzéséhez. Jórészt nekik köszönhető, hogy a felcsúti milliárdos érdekeltsége kétmilliárdos árverési áron kebelezhette be az egykori brókercég 3,6 milliárdos értéket képviselő mátraházi hoteljét. 

A vevőknek azonban még a kétmilliárdos árverési árat sem kellett kifizetniük, hiszen korábban ennek az összegnek a töredékéért vettek meg egy kétmilliárdos banki követelést, és ezt számolták el az árverésen.

A szálloda két Quaestor-cégnek is tartozott körülbelül másfél milliárd forinttal. Ezt az adósságot - amelynek visszafizetése esetén akár a Quaestor-csőd károsultjainak részbeni kártalanítása is megtörténhetett volna - azonban a felszámolók kevesebb mint 6 százalékos áron, körülbelül 80 millió forintért értékesítették.

Az árverésnek nevezett aktus valójában egy olyan zártkörű találkozó volt, amelyen a felszámoló-végelszámoló elfogadta az adásvétel Mészárosék szabta feltételeit.

A Lifestyle Hotelnek azóta új tulajdonosa lett, mégpedig a Tiborcz Istvánhoz tartozó BDPST Group. Mészárosék azzal segítettek be, hogy Tiborczék kedvéért két ausztriai síhotel után lemondtak a mátrai wellnesshotelről is, pedig a Magyar Turisztikai Ügynökség 2020-ban 820 millió forintos támogatást nyújtott nekik a működtetéshez.

A 24.hu összegzése alapján a Mészáros-birodalom úgy kebelezte be, majd adta tovább Tiborczéknak a jól menő szállodát, hogy az akkor már hosszú évek óta hatósági korlátozó intézkedés alatt állt.