Az új holland miniszterelnök is garantálja a pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának

Az új holland miniszterelnök is garantálja a pénzügyi és katonai támogatást Ukrajnának

Dick Schoof, a holland titkosszolgálat korábbi vezetője ígéretet tett arra, hogy kormánya, a NATO követelményekkel összhangban, Hollandia bruttó hazai termékének 2 százalékát védelmi beruházásokra fordítja.

Dick Schoof újonnan felesküdött holland miniszterelnök a parlament alsóházában tartott szerdai beszédében kijelentette: Hollandia továbbra is pénzügyi, katonai és politikai támogatást nyújt Ukrajnának.

"Nem szabad naivnak lennünk. Néhány órányi repülőútra innen szörnyű háború dúl, és ebben a konfliktusban Oroszországnak nem számítanak az emberi életek"

- hangsúlyozta Schoof, aki korábban a holland titkosszolgálat vezetője volt.

A kormányfő emellett ígéretet tett arra, hogy kormánya, a NATO követelményekkel összhangban, Hollandia bruttó hazai termékének 2 százalékát védelmi beruházásokra fordítja.

Hollandia egymilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának idén, jövőre pedig 3 milliárd eurót különít el ugyanerre a célra

Dick Schoof elődje, Mark Rutte áprilisban azt az ígéretet tette, hogy Hollandia egymilliárd euró katonai támogatást nyújt Ukrajnának idén, és 3 milliárd eurót különít el ugyanerre a célra 2025-re. További 400 millió eurót is felszabadítanak Ukrajna gazdaságának támogatására és infrastruktúrájának újjáépítésére. Az előző holland kormány azt is megígérte, hogy amerikai gyártmányú F-16-os vadászgépeket szállít Ukrajnába.

Az új kormány "kiindulópontja" a migrációs és menekültügyügyi kérdések lesznek

A kormányfő szerdai parlamenti beszédében hangsúlyozta: Hollandiában a legnagyobb problémát a migrációs és menekültügyügyi kérdések okozzák, és ennek kezelése lesz az új kormány "kiindulópontja".

Schoof szerint túl magas a Hollandiába kívülről érkező munkavállalók, diákok és menedékkérők száma. "Ez túl nagy nyomást gyakorol az országunkra. Nemcsak a létesítményeink működésére, hanem a társadalmi kohézió egészére" - húzta alá.

Mint mondta, a polgárok ezzel kapcsolatos aggodalmai valósak, és ez magyarázza azt, hogy a tavaly novemberi választásokon fölényes győzelmet aratott a Geert Wilders vezette radikális jobboldali bevándorlásellenes Szabadságpárt (PVV). Kiemelte, hogy a kabinet szigorítani fogja a bevándorlási politikát, azonban hozzátette, hogy továbbra is biztosítani fogja a menekültstátusszal rendelkezők támogatását.

A holland baloldali ellenzék, a Zöld Baloldal és a Munkáspárt szövetségének vezetője, Frans Timmermans a szerdai vitán bejelentette, hogy bizalmatlansági indítványt fog benyújtani a kabinet két PVV-s tagja, Marjolein Faber migrációs- és menekültügyi és Reinette Klever külkereskedelem és fejlesztési miniszter ellen. Ezt azzal magyarázta, hogy "nem nézheti tétlenül, hogy az országot olyan emberek irányítsák, akik korábban a nagy lakosságcseréről szóló rasszista elméletet támogatták."

A PVV vezetője, Geert Wilders Timmermansnak adott válaszában felhívta a figyelmet, hogy nem fogják a "nagy lakosságcsere" kifejezést használni a jövőben, ugyanakkor hozzátette, hogy pártja továbbra is aggódik a migráció társadalomra és demográfiára gyakorolt hatása miatt.

Mint arról beszámoltunk, az Észak-atlanti Tanács hivatalosan is kinevezte leköszönő holland miniszterelnököt a NATO élére. Mark Rutte a norvég Jens Stoltenberget váltja a poszton.

(Címlapkép: Dick Schoof új holland miniszterelnök (b) jelképesen átveszi a hágai kormányfői hivatal kulcsát elődjétől, Mark Ruttétól 2024. július 2-án. MTI/EPA/ANP/Robin Van Lonkhuijsen)