Orbán irodájánál épp eljátszhatnak egy építkezést, hogy ezzel kitilthassák az újságírókat a környékről

Orbán irodájánál épp eljátszhatnak egy építkezést, hogy ezzel kitilthassák az újságírókat a környékről

Miután több kormányzati szereplő és kormányközeli személy is kellemetlenül érezte magát az Orbán Viktor hivatalához vezető úton őket felkérdező független újságírók miatt, egyik napról a másikra lezárták az egész Színház utcát anélkül, hogy bármilyen munka indult volna a területen.

A Telex azt írja, a miniszterelnök munkahelyét jelentő Karmelita bejáratának helyet adó I. kerületi Színház utcát még november 26-án zárták le építkezésre hivatkozva, nem sokkal azután, hogy a lap videoriportokat kezdett készíteni arról, kik járnak be Orbán Viktorhoz tanácskozni.

Persze ebben nem volt semmi meglepő: kormánytagok mellett a Fidesz neves újságírói, szakértői, elemzői és celebjei egymásnak adták a kilincset. Tehát olyan emberek mentek eligazításért a kormányhoz, akik utána a köztévében és csatolt szerveiben magukat független szakértőkként előadva a puszta véletlennek köszönhetően pont egyet szoktak érteni a kormány aktuális intézkedésivel, míg az ellenzék működését pont ugyanígy tartják károsnak.

A lap rámutat, hogy miután egy alkalommal Orbán Viktort is levideózták az ajtóban, a kormányfő feléjük mutatott és mondott valamit az egyik kollégájának, majd nem sokkal később megtörtént az utca lezárása.

A hivatalos verzió egyébként a Várkapitányság szerint az, hogy a Honvéd Főparancsnokság megújításának következő szakasza miatt a munkálatok zavartalan lebonyolításához a kivitelező kérésére forgalomtechnikai átalakítást kellett végezni.

A valóság pedig, hogy január közepe is elmúlt, de azóta sem zajlott olyan munka, ami miatt le kellett volna zárni az utcát, így az lényegében a Karmelita dolgozóinak és vendégeinek privát udvarává változott. Tehát két lehetőség van: vagy trükköznek, és az építkezés jóval később kezdődik a területen, de az újságírók miatt már most eljátsszák a lezárást, vagy pedig annyira alkalmatlan a kivitelező cég, hogy nem tudja felmérni, mikor, hogyan és meddig szükséges lezáratni egy közterületet.

Persze a kormányfüggetlen sajtó korlátozása nem újdonság: az Országgyűlésben sem lehet már szabadon kérdezni a képviselőket, a minisztériumok sem válaszolnak a megkeresésekre és a Kormányinfóra sem engednek be sokakat, köztük lapunkat sem.