48 pedagógus csatlakozott a kormány sztrájkrendelete elleni akcióhoz

48 pedagógus csatlakozott a kormány sztrájkrendelete elleni akcióhoz

48 pedagógus nem vette fel a munkát szerdán a budaörsi Illyés Gyula Gimnáziumban, hogy egynapos polgári engedetlenséggel tiltakozzanak a kormány pénteki sztrájkrendelete ellen - írja az intézmény egyik oktatójától, Tollner Józseftől kapott értesülése alapján a hvg.hu.

Ismeretes, a január 31-i figyelmeztető sztrájk után a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) február 8-án jelentette be, hogy március 16-ára egész napos, sőt, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek. A kormány erre reagálva február 11-én kiadott egy rendeletet, ami a szakszervezetek szerint gyakorlatilag ellehetetleníti a sztrájkot, az ugyanis változatlanul előírja jelesül a gyermekfelügyeletet biztosítását a sztrájk ideje alatt is.

Hétfőn a Kőbányai Szent László Gimnázium 12 pedagógusa nem vette fel a munkát az intézményben, így tiltakozva a rendelet ellen. Kedden pedig a budapesti Kölcsey Ferenc Gimnáziumban is sok, mintegy 17 tanár csatlakozott a pénteki sztrájkrendelet elleni tiltakozáshoz. 

Újabb tanárok csatlakoztak a polgári engedetlenségi akcióhoz

A két nagy pedagógus szakszervezet, a Pedagógusok Szakszervezete és a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete február 8-án jelentette be, hogy március 16-ára egész napos, sőt, akár határozatlan ideig tartó sztrájkot hirdetnek, amelyek alatt a gyermekfelügyelet sem lesz megoldva minden iskolában.

Így a két fővárosi gimnázium példáját követve szerdán egy újabb oktatási intézmény csatlakozott a polgári engedetlenségi akcióhoz. A előző kettőhöz hasonlóan a budaörsi gimnázium tanárai "A sztrájk alapjog" szöveggel ellátott molinót feszítettek ki. Facebook-posztjukban kiemelték, elsősorban tanítványaik és a következő generációk érdekeit szem előtt tartva cselekednek, és vállalják a következményeket. Emellett közölték tiltakozó pedagógusaik névsorát.