Már tömegsírt is kellett ásni az ostrom alatt tartott Mariupolban

Mariupol, Ukrajna
Sérült radarrendszerek és egyéb berendezések egy ukrán katonai létesítményben a délkelet-ukrajnai Mariupol városban.
MTI/AP/Szergej Gric

Mariupolban nincs élelmiszer, nincs áram, nincsenek gyógyszerek, éjszaka pedig mindenki óvóhelyekre menekül az orosz rakéták elől. Az emberek rendkívül gyorsan alkalmazkodtak a kialakult helyzethez, de közben érthetően csapdába zárva érzik magukat, ez pedig feszült helyzetekhez vezethet – idézi a 444.hu a brit Channel 4 kedd esti helyszíni riportjában elhangzottakat.

A kétségkívül megrázó felvételek önmagukért beszélnek a délkelet-ukrajnai városban uralkodó állapotokat illetően, Mariupolt ugyanis már napok óta ostrom alatt tartja az orosz haderő.

Korábban hiába ígérték, hogy napközben engedik elmenni az ott lakókat, minden egyes alkalommal megszegték a szavukat, és tűz alatt tartották a menekülő útvonalakat.

"Miért ne sírnék? Az otthonomat akarom, a munkámat akarom. Annyira szomorú vagyok az emberek miatt, a város miatt, a gyerekek miatt" 

– nyilatkozta az óvóhelyen egy fiatal nő.

A brit csatorna riportere az áldozatok vonatkozásában arról számolt be, hogy

több száz holttest heverhet a városban, amit még senki nem tudott összegyűjteni.

Hétfőn kellett először tömegsírt ásniuk, akkor 33 embert temettek el egyszerre, de nagyon sok lehet odakinn a halott, képtelenség összeszámolni – erősítette meg Szerhij Orlov alpolgármester, aki erről már a CNN-nek is beszélt. Ugyanakkor elmondta, kedden újra megpróbálták kimenekíteni az embereket, de ezt ismét fel kellett adniuk az orosz támadás miatt, és a humanitárius segítség sem tudott bejutni a városba.

Orlov kifejtette, szerinte ugyan szólhatott úgy az oroszok eredeti terve, hogy a lakóival együtt foglalják el a várost, de az ukrán hadsereg ellenállását látva taktikát váltottak, és lakóházat, iskolát, kórházat, mindent lőnek, a földdel akarják egyenlővé tenni Mariupolt. 

Russia Ukraine conflict: Shelling halts evacuation as Zelenskyy makes historic address

For some civilians in Ukraine, today offered a way out of their besieged homes.(Subscribe: https://bit.ly/C4_News_Subscribe) But many remain pinned down, wit...

Ismeretes, kedden ukrán hatóságok azt közölték, tűz alá került a régóta várt humanitárius segélyszállítmány, amely Mariupol városába tartott. Ráadásul az Ukrajnai Egyesített Erők Hadművelete szerint "az ellenség pontosan a humanitárius folyosó irányába indított támadást", így nem sikerült a gyerekeket, nőket és időseket kimenekíteni a városból.

Ukrán sajtó: tűz alá vették a Mariupolba tartó humanitárius konvojt

Az ukrán hatóságok közölték, hogy úgy tűnik, tűz alá került a régóta várt humanitárius segélyszállítmány, amely Mariupol városába tartott - írja a CNN...

A legfrissebb hírek szerint Oroszország újra tűzszünetet hirdetett, amely a TASZSZ orosz hírügynökség szerdai közlése szerint a mariupoli mellett a kijevi, a csernyihivi, a szumi és a harkovi folyosókat érinti.