Ukrán sajtó: tűz alá vették a Mariupolba tartó humanitárius konvojt

Ukrán sajtó: tűz alá vették a Mariupolba tartó humanitárius konvojt

Az ukrán hatóságok közölték, hogy úgy tűnik, tűz alá került a régóta várt humanitárius segélyszállítmány, amely Mariupol városába tartott - írja a CNN.

Irina Verescsuk, az ideiglenesen megszállt területek reintegrációjával foglalkozó ukrán miniszter kedden azt mondta: "Humanitárius rakományunk Mariupol felé tart, és számítunk Oroszország kötelezettségvállalásaira, miszerint készek betartani a tűzszünetet. Mostanra vannak arra utaló jelek, hogy Oroszország bombázza a humanitárius konvoj irányát."

A CNN nem tudta ellenőrizni a konvoj állapotát

Mint ismert, Oroszország kedden tűzszünetet hirdetett öt ukrán városban, köztük Mariupolban.

Verescsuk elmondta, hogy a nyolc teherautóból és több mint 30 autóbuszból álló konvoj helyi idő szerint délelőtt 10 órakor indult el Zaporizsja területéről Mariupol felé. A tervek szerint a visszaúton embereket – különösen nőket, gyerekeket és időseket – vettek volna fel.

Az Ukrajnai Egyesített Erők Hadművelete (JFO) is friss információkat osztott meg a konvojról. A JFO Facebook-oldalán közölte, hogy a mariupoli civilek evakuálása érdekében "a város védői számos intézkedést tettek: aknáktól megtisztították az utakat, eltávolították a mérnöki akadályokat stb.".

"A megszállók azonban nem engedtek ki gyerekeket, nőket és időseket a városból" - közölte a JFO. "Az ellenség pontosan a humanitárius folyosó irányába indított támadást."

A CNN megkereste az orosz felet válaszért, de egyelőre nem reagáltak.

Mariupol kulcsvárosának lakói az elmúlt napokban egyre romló humanitárius helyzettel néztek szembe, mivel a várost továbbra is ostrom alatt tartják az orosz erők.

Dmitro Kuleba ukrán külügyminiszter kedden kijelentette, hogy az orosz erők háborús bűnöket követnek el azzal, hogy 300 ezer civilt tartanak "túszul" az ostromlott Mariupol városában. Elmondása szerint hétfőn egy gyerek meghalt kiszáradásban.

(CNN)

{block:block_content:83f6f420-ec81-488d-9ade-46fde05c55af}