A korrupció miatt kirúgott agrárállamtitkár utódja is korrupció miatt áll bíróság elé

2020 végén vették őrizetbe Nagy Jánost, az Agrárminisztérium helyettes államtitkárát, akiről kiderült, egy általa alapított cég részesedést kapott egy olyan vállalkozástól, amelynek felajánlotta, hivatali pozíciójából fakadó kapcsolatainak felhasználásával segítséget nyújtson a beruházáshoz szükséges pályázat sikeres elnyeréséhez és földterületek megszerzéséhez. A pályázati összeg több száz millió forint vissza nem térítendő támogatás lett volna.

Négyszeres hasznot remélt a bilincsben elvitt Nagy és társai - Íme, a részletek

A bilincsben elvitt Nagy János helyettes államtitkár cégének Taby-Agro Kft.-ben fennálló üzletrészének felét - derül ki a Budapesti Regionális Nyomozó Ügyészségnek a Cégbírósághoz megküldött határozatából. Mint arról lapunk múlt hét csütörtökön elsőként beszámolt, Nagy 5 százalék üzletrészt szerzett a 2020.

Nagy János utódjául a miniszter javaslatára Orbán Viktor Gyüre Anita korábbi agrárminisztériumi osztályvezetőt nevezte ki, akit azonban rá két hónapra felmentettek.

A 24.hu azt írja, Gyüre Anita ellen is büntetőeljárás van folyamatban, vádlott-társa nem más, mint elődje és korábbi főnöke, Nagy János. A portál szerint Nagy és Gyüre egy vállalkozóval összejátszva megállapodtak, hogy

valódi verseny nélkül, a Nagy János által meghatározott nyertes cég helyett Gyüre Anita írt volna meg egy tanulmányt, a cégnek kifizetett tízmillió forinton pedig hárman megosztoztak volna.

A pályázatot végül visszavonták, Az ügyészség Gyürét hivatali vesztegetés elfogadásának bűntettével vádolja, amit Nagy János társtetteseként követett el.