Sikkasztással vádolja Le Pent az OLAF

Sikkasztással vádolja Le Pent az OLAF

Sikkasztással vádolta meg az Európai Csalás Elleni Hivatal (OLAF) a franciaországi elnökválasztás második fordulója előtt egy héttel Marine Le Pent és több párttársát, köztük az elnökjelölt apját is - számol be a Guardian

Az OLAF jelentése szerint mintegy 620 ezer eurónyi uniós forrással élhettek vissza az érintettek, amikor még európai parlamenti képviselőként tevékenykedtek. Ezeket a pénzeket ugyanis pártfinanszírozásra költhették el Franciaországban a vádak szerint.

A Mediapart nevű oknyomozó portálon megjelentek alapján az OLAF márciusban tájékoztatta a francia nyomozókat arról, hogy Le Pen 137 ezer eurót téríthetett el EP-képviselőként 2004 és 2017 között; 2010-ben például a Mediapart szerint Le Pen ötezer eurót igényelt szállodai szobákért 13 párttag számára egy konferenciára.

A szélsőjobboldali politikus vezette Nemzeti Gyűlés párt szóvivője megkérdőjelezte a vádak időzítését. Le Pen ügyvédje, Rodolphe Bosselut szerint pedig "megdöbbentő" az OLAF magatartása, mert néhány eset több mint tízéves. Az elnökjelölt ügyvédje elmondta, Le Pen vitatja az állítások valódiságát anélkül, hogy hozzáférhetett volna a vád részleteihez. De a többi gyanúba került személy, így az egykori pártvezető Jean-Marie Le Pen is tagadta a vádakat.

A lap megjegyzi, a jelentésben említettek közül senkit sem azzal vádolnak, hogy személyesen profitált volna mindebből, hanem azzal, hogy nem megfelelően használtak fel uniós forrásokat. Le Pen azt mondta, nincs tudomása arról, hogy bármit rosszul tett volna. Marine Le Pen ellen azonban már 2018 óta folyamatban van egy nyomozás EU-s források nem rendeltetésszerű felhasználása miatt.

Macron áll nyerésre, de még semmi nem dőlt el

A vasárnapi francia elnökválasztás első fordulóját, a jelenleg regnáló elnök, Emmanuel Macron nyerte meg a szélsőjobboldali Marine Le Pen előtt, így a második fordulóban ők ketten küzdenek meg az elnöki poszttért.

Az egy hét múlva esedékes francia elnökválasztás második fordulójában a "szuverenista jobboldali" politikus a jelenlegi elnökkel, Emmanuel Macronnal száll majd ringbe. Az első forduló eredménye szerint csak néhány százalékkal futott be többel Le Pen előtt a magát centrista-liberálisnak tartó Macron, így szoros küzdelem várható a két jelölt között.