Jogállamisági eljárás: az egyik Mészáros-projekt után is érdeklődhet az Unió

Jogállamisági eljárás: az egyik Mészáros-projekt után is érdeklődhet az Unió

Az Európai Bizottság értesítést küldött Magyarországnak a jogállamisági mechanizmus elindításáról, a magyar kormánynak pedig válaszolnia kell az ebben leírt aggályokra, valamint intézkedéseket is javasolnia kell a helyzet orvoslására.

A dokumentumot egyelőre egyik fél sem tette nyilvánossá, ugyanakkor a 24.hu állítása szerint már megszerezte és tartalmáról azt írják, abban a propagandisták nagy bánatára a családvédelmi törvény nem szerepel, de az Orbán-családhoz, pontosabban Tiborcz Istvánhoz köthető Elios-ügy igen, ahogy a közalapítványok ügye is és az is, hogy egyszereplős közbeszerzéseink vannak. A 44 oldalas irat többek között azt állítja, Magyarországon egy szűk kör viszi fel az uniós források jelentős részét, továbbá azt is problémaként hozták fel, hogy nálunk nincs konkrét antikorrupciós keretrendszer, többek között az Európai Ügyészséghez sem csatlakoztunk.

A csütörtöki Kormányinfón Gulyás Gergely kancelláriaminiszter viszont az újságírói kérdések során elárulta, hogy a Bizottság által kifogásolt ügyek közül az egyik egy árvízvédelmi projekttel kapcsolatos, míg egy másik egy ózdi csatornahálózattal összefüggő projektet érint.

Az ózdi csatornázási üggyel kapcsolatban valószínűleg arról a felújításról van szó, aminek közbeszerzését konzorcium keretében Mészáros Lőrinc cége nyerte meg a Nemzeti Fejlesztési Programiroda (NFP) által kiírt pályázaton 4,3 milliárd forint értékben még 2017-ben.

A szerződés szerint az M-E 2020 Konzorciumban a Mészáros és Mészáros Ipari, Kereskedelmi és Szolgáltató Kft., valamint az Euroaszfalt Építő és Szolgáltató Kft. vettek részt.

A város polgármestere, Janiczak Dávid a munkálatok után nyilvános Facebook-posztban kritizálta az elvégzett munka minőségét, míg ezzel kapcsolatos korábbi cikkünkben arról is beszámoltunk, hogy bár a 2017 decemberében megkötött szerződés munkálataira Mészárosék adták a legkedvezőbb ajánlatot, ez még mindig 2 milliárd forinttal meghaladta a keretet, ezért a kormány egy héten belül ráemelte a plusz összeget. Mivel ez volt a legjelentősebb ózdi csatornázási beruházás az elmúlt időszakban, vélhetően erről van szó a bizottság levelében, bár a részleteket még nem ismerhetjük.

Ursula von der Leyen, az Európai Bizottság elnöke egyébként a mechanizmus elindításával kapcsolatban arról beszélt: úgy látják, Magyarországon a korrupció a legnagyobb probléma.