Segítségre szorul a magyar baromfiágazat, a hatósági ár is nehezíti a helyzetüket

Segítségre szorul a magyar baromfiágazat, a hatósági ár is nehezíti a helyzetüket

Azonnali segítségre van szükségük a hazai csirketartóknak, július elejéig még kitart az ágazat, támogatás nélkül azonban fél éven belül megszűnhet a hazai csirketartás – erről beszélt a Magyar Nemzetnek Bárány László, a Magyar Broilerszövetség elnöke.

Ismeretes, Orbán Viktor szerdai bejelentése szerint július elsejéig kitolják az árkorlátozó intézkedéseket. Ennek kapcsán a szakember emlékeztet, a hatósági ár betartása a kiskereskedőkre vonatkozik, hatásait azonban közvetett módon a termelők is érzik.

Bárány szerint a két hónap hatósági árat ki fogja bírni a magyar csirkeágazat, de fontos, hogy a termelők joggal várnak valamilyen kompenzációt, hiszen a csirketáp legalább olyan drága, mint a kacsa- és libatáp, ahogyan a gáz és a villanyáram sem kerül kevesebbe. A hazai csirketartókat tömörítő szervezet elnöke szerint ezért azonnali támogatáson túl a magyar állattartók és takarmánykeverő üzemek számára kedvezményes hitelre is szükség volna, hogy az egyre dráguló gabonát fel tudják vásárolni, az új termésű gabonafélék ugyanis a tavalyihoz képest 20-25 százalékkal drágulni fognak.

Már nem a háborúval, hanem a koronavírussal köti össze a gabona-elővásárlási jogát a kormány

A csütörtök este megjelent legfrissebb Magyar Közlönyben módosította a "takarmány- és élelmiszer ellátásbiztonság szempontjából stratégiai jelentőségű mezőgazdasági termékek kivitelével kapcsolatos bejelentési eljárásról és kapcsolódó intézkedésekről szóló" kormányrendeletét, és miközben az eredeti szabályozás az orosz-ukrán háború miatt volt érvényben, most azt mégis a koronavírus-világjárvány okozta veszélyhelyzethez kötötte a kormányzat.

A szakemberek úgy látják, a csirkemellre is vonatkozó hatósági ár miatt nem tudnak árat emelni idehaza a termelők, a helyzetet pedig tetézik a növekvő költségek, vagy épp a világpiacot is érintő a madárinfluenza, ami számos uniós tagállamban komoly pusztítást végzett. A kormánypárti portál figyelmeztet, az energiahordozók mellett a takarmányok is nagy mértékben drágultak, az orosz–ukrán háború pedig tovább fokozta az áremelkedést.

A madárinfluenza nyomán Európa-szerte hiánycikké vált a csirkemellfilé, aminek kilóját Nyugat-Európában jelenleg 2300-2400 forintért lehet eladni Bárány László szerint. Eközben itthon az árstop révén 1650 forint körüli összegért szerezhető be a húsféle a boltokban. A lap kérdésére a szövetség elnöke kifejtette: 

Azt tudomásul kell venni, hogy az áremelésnek van egy plafonja, ami fölött a fogyasztás azonnal elkezdene csökkenni. A fizetőképes kereslet itthon vélhetően 1900-1950 forintos árat engedne meg.

Emellett már inkább a hazai vágóüzemeknél 10-20 százalékkal magasabb árat kínáló külföldi, jellemzően lengyel felvásárlóknak adják el a magyar vágócsirkét a kevesebb veszteség reményében.

Csorbai Attila, a Magyar Baromfi Terméktanács elnöke a minap arról beszélt a Vg.hu-nak, ha marad a csirkemellre és a csirke far-hátra vonatkozó ármaximálás, eltűnhetnek az érintett termékek a boltokból, helyüket pedig bizonytalan eredetű importhús veheti át.