Itt az ideje leszámolni az orosz nukleáris ügyletekkel is!

Itt az ideje leszámolni az orosz nukleáris ügyletekkel is!

(Figyelem! Ez egy véleménycikk! A leírtak nem feltétlenül tükrözik a teljes szerkesztőség álláspontját, de fontosnak tartjuk, hogy helyt adjunk a kulturált és logikusan érvelő, vitaindító véleményeknek is.)

Európa bekeményített. Az Európai Bizottság egy újabb sor Oroszország elleni szankció tervét terjesztette be. Az irány jó, ugyanakkor van még néhány kérdés, amit sajnos mindeddig figyelmen kívül hagytak.

Az Oroszország ukrajnai háborújára adott válaszként a héten beterjesztett újabb, hatodik körös szankciók azt mutatják, hogy Európa felébredt, érzékeli a rá leselkedő veszélyeket, és kész határozott válaszokat adni, amiért mindenképpen dicséret illeti az Európai Bizottságot - ahogyan azt az Európai Parlamenti legutóbbi strasbourgi ülésén magam is elmondtam.

Ismert, hogy a csomag részeként újabb orosz vezetőket tennének tiltólistára, újabb orosz bankokat, köztük a vezető Sberbankot is levágnák a SWIFT-rendszerről, és kitiltanának Európából több, az orosz álhíreket terjesztő médiumot. Ám a csomag legradikálisabb és legfontosabb része kétségkívül az olajembargó, amelyet az EU az év végéig kívánna végrehajtani.

Kétségtelen, hogy a megegyezés is erről a legnehezebb, hiszen nem titok: az orosz olajjal való szakítás még azoknak a tagállamoknak sem könnyű, akik a legkevésbé függenek attól. Kritikus azonban Magyarország, és különösen Szlovákia helyzete. Ez a két ország ugyanis földrajzi és gazdasági adottságai miatt eddig főleg az orosz importra alapozott. Ami Európa részéről bíztató, hogy mint kiderült, az átállásra a hosszabb határidő is elképzelhető és felröppentek hírek arról, hogy az EU segítené is ezt a két országot.

Ami azonban a másik oldalon lesújtó, az Orbán Viktor magyar miniszterelnök hozzáállása, aki Magyarországon már eddig is a legnyíltabban terjesztette a moszkvai propagandát, most pedig újabb fokozatra kapcsolt az Európa elleni uszításban, azzal fenyegetve a magyar embereket, hogy ha Budapest nem vásárolhat többé orosz olajat, az megélhetési gondokat okoz majd a magyar polgároknak. Ráadásul azért, hogy a hazai propagandát kiszolgálja (vagy talán azért, mert igazak volnának azok a pletykák, melyek szerint az oroszok zsarolják őt?) immár arra is kész, hogy az EU által adott könnyítések ellenére is megvétózza a szankciós csomagot, megbontva ezzel Európa egységét, és pont olyan tehetetlenné téve Európát, ahogyan azzal a Kremlben az ukrajnai háború megindítása előtt számoltak.

Ami Orbán Viktort és rendszerét illeti: Európának immár tényleg nem maradt más lehetősége, mint szembenézni azzal, hogy a 2022-es parlamenti választásokon gyanús módszerekkel és Európa-ellenes orosz álhírekkel győzelmet aratott Orbánt nem lehet megbékíteni. Minden vele való vita őt fogja erősíteni, hiszen a hozzá hű médiában mindig a neki tetsző narratívát fogja bemutatni. Orbánt csak elszigetelni és szankcionálni lehet, éppen úgy, ahogy a Kreml többi kiszolgálóját.

A másik fontos, és sokkal inkább technikai, mint politikai kérdés az orosz nukleáris energiával való leszámolás. Eddig ugyanis az európai államok és a Roszatom közötti ügyletekre nézve nem született döntés. Egyértelmű ugyanakkor, hogy az ilyen jellegű beruházások rendkívül szoros, és nehezen elszakítható kötelékeket jelentenek egy állam és Moszkva között. Ez a kockázat pedig a jelen helyzet ismeretében megengedhetetlen. Az egyik Roszatom-ügyletben érintett EU-tagállam Finnország volt, amely már fel is mondta szerződését. A másik Magyarország, ahol az Orbán-kormány - kicsit sem meglepő módon - továbbra is makacsul ragaszkodik ahhoz, hogy a paksi atomerőmű bővítését a Roszatommal végeztesse el, még komolyabb orosz függésbe sodorva az országot. Nyilvánvaló, hogy az orosz olaj embargóját az orosz atomenergia embargójának kell követnie, és be kell tiltani az Európai Unió területén az orosz nukleáris beruházásokat. Nagy meglepetést persze nem árulok el azzal, ha most borítékolom, hogy Orbán Viktor akkor is vétóval fog fenyegetőzni. Itt pedig vissza is jutottunk a két bekezdéssel fentebbi javaslatomhoz.

Az idő sürget. Ideje cselekedni!

Gyöngyösi Márton jobbikos EP-képviselő eredeti, angol nyelvű cikke itt olvasható.