Hiába ígérték, már egy hete nem közölték a Covid-adatokat a kormányzati portálon

gyermek oltás, koronavírus, oltás, gyermek,
Szalócziné Schubert Gabriella asszisztens beolt egy gyereket a német-amerikai fejlesztésű Pfizer-BioNTech koronavírus elleni oltóanyag, a Comirnaty-vakcina második adagjával a békéscsabai Réthy Pál kórházban
MTI/Rosta Tibor

Legutóbb múlt hét hétfőn jelent meg adatközlés a koronavírusról tájékoztató kormányzati portálon, noha akkor azt ígérték, hogy a járvány csillapodása nyomán májustól már elegendő lesz hetente is adatokat közölni a Coviddal összefüggésben.

Május 2-án azt közölték, a járvány kezdete óta összesen 1 903 200 főre nőtt a beazonosított fertőzöttek száma, míg a vírus ezidáig 46 266 áldozatot szedett. A beoltottak száma tájékoztatásuk szerint akkor 6 407 042 fő volt.

A kedvező járványhelyzetre tekintettel májustól heti adatközlés lesz, legközelebb csak jövő héten közölnek járványadatokat

– írták nyolc nappal ezelőtt.

Ellenben most a portálon közzétették a Nemzeti Népegészségügyi Központ (NNK) eheti jelentését, miszerint a koronavírus szennyvízben mért koncentrációja országos átlagot tekintve jelentős csökkenést mutat. Adataik alapján a városok döntő többségében, azaz 16 mintavételi helyen csökkenő tendencia jellemző.

Az NNK közlése szerint Békéscsabán, Salgótarjánban, Székesfehérváron, Szolnokon és Tatabányán tapasztalható stagnálás, emelkedés pedig egyedül Szekszárd esetében figyelhető meg. A mért koncentrációk vonatkozásában 13 város a mérsékelt, míg 9 vizsgált település az emelkedett tartományba esik.

Azt azonban egyelőre nem tudni, hogy mikor fogják közölni az elmaradt adatokat, a koronavírusról tájékoztató oldal ezzel kapcsolatban a Telex többszöri megkeresésére sem reagált.