Korrupcióüldözés Magyarországon: börtön helyett uniós pénzeket kap az elítélt fideszes polgármester

Veres Margit
YouTube

Hivatali vesztegetés elfogadása miatt immár több mint négy éve ítélték jogerősen öt év börtönre Balmazújváros korábbi fideszes polgármesterét, Veres Margitot, a korrupt politikus azonban azóta sem vonult börtönbe, sőt

mint 8,5 millió forint vissza nem térítendő európai uniós támogatást vett fel

derítette ki a 24.hu. Mint írják, a Magyar Államkincstár nyilvántartása szerint Veres gazdálkodóként tevékenykedik, ilyen minőségében jutott terület alapú támogatásokat, valamint ipari zöldségnövény termesztésére és zöldítésre kérelmezett és kapott EU-s pénzeket.

Furcsa csavart ad a korrupt fideszes politikus ügyének, hogy kegyelmi kérvényt nyújtott be a köztársasági elnökhöz, annak elbírálását pedig szabadlábon várhatja, ugyanis a szabadságvesztés végrehajtását vagy felfüggesztését az Igazságügyi Minisztérium parlamenti államtitkára elrendelheti.

A korrupciós bűncselekmény miatt elítélt Veres Margit esetében pedig nem más rendelte el a büntetés elhalasztását, mint az ugyancsak korrupció gyanúja miatt büntetőeljárás alá került Völner Pál.

A lap megjegyzi, ha Veres megkezdte volna börtönbüntetését, kedvezményesen már szabadulhatott volna, ám – mint írják – a jogerős ítélet kimondása után nem sokkal Vmseven Kft. néven céget alapított, melynek ügyvezetője saját lánya, és 2020-ban nagyjából tízmillió forintos forgalmat bonyolított le. A cég idén februárban egy Skoda Superb típusú luxusautót is lízingelt, ami után még 5 millió forinttal tartozik a lízingbe adó cégnek.