Kövér László új szintre emelte a Ház tekintélyét: már szabadon lehet cigányozni is

Kövér László
Kövér László
Béli Balázs / Alfahír

Várható volt, hogy az új Országgyűlés összetétele miatt a Tisztelt Ház falain belül hangsúlyos szerepet fog kapni a hazai cigányság. Bár a kormánypártok miatt ez eléggé visszásra sikerült. 

Azt már régóta tudjuk, hogy a Fidesz-KDNP lényegében a saját pártszövetségük szavazatmaximalizálása miatt feláldozta az Országos Roma Önkormányzatot (ORÖ), így mérete alapján hiába lehetne a cigány kisebbség egy komoly politikai potenciállal rendelkező közösség a parlamentben, ehelyett az ORÖ senkit (még egy Farkas Flóriánt sem) delegált az Országgyűlésbe. 

Az ellenzék viszont listáról három roma politikust is mandátumhoz juthatott, közülük pedig Varga Ferenc, a Jobbik politikusa lett az első az Országgyűlés történetében, aki lovári nyelven szólalt fel. Erre persze nem az a válasz érkezett a kormánypártok részéről, hogy

végre valós és érdemi politikai párbeszédet lehet kezdeni a cigánysággal (főleg egy olyan cigány emberrel, akit a rendszer nem tart mélyszegénységben).

A reakció nyelvészkedés volt, és annak bizonygatása, hogy Varga Ferenc nem is tud cigányul - mondjuk, ha minden egyes parlamenti felszólalást összevetnénk a magyar nyelvtani szabályokkal, bizony ez a bizonyítvány is siralmas lenne. 

Ugyanakkor a Mi Hazánk parlamenti szerepe is arra engedett következtetni, hogy a cigányozás egy másik szempontból is előkerülhet majd - csak az nem volt tiszta, hogy reagál erre a máskor oly' szigorú Kövér László házelnök. Az Országgyűlési Napló 2022. május 16-ai száma is elérhető már.

A jegyzőkönyvvezetők tehát megörökítették az utókornak, ahogy a Mi Hazánk politikusa cigányozhatnak.

Dömötör Csaba (aki az Alfahírrel szemben jogerősen pert vesztett, miután megírtuk, hogy egyes kijelentéseivel leértékelte a Holokauszt-áldozatainak emlékét) államtitkár miközben az Orbán-kormányok családpolitikájáról, illetve a javuló gyermekvállalási hajlandóságról beszélt, jött is a közbeszólás a a Mi Hazánk soraiból:

"A cigányoknál."
Országgyűlési Napló

Dömötör Csaba a beszólások hallatán Kövér Lászlótól kért segítséget, aki ezzel konstatálta az eseményeket:

"Óvatosabban, képviselő urak, óvatosabban!"

Nem volt kioktatás a Ház tekintélyéről, és több millió forintos bírság sem érkezett. Várjuk a folytatást. 

Így kiabál a KDNP-s lelkipásztor/honatya a Parlamentben: „Ki vagy te, Jakab? Majom!"

Hétvégente érdemes fellapozgatni az aktuális Országgyűlési Naplót - ami egyébként fájdalmas és elkeserítő bizonyítványt állít ki a Nemzeti Együttműködés Rendszeréről (NER) -, mert baromi sokat tanulhatunk arról, hogy ne beszéljünk a másikkal (főleg ne nyilvánosan). Azt például Jakab Péter is elismeri, gyakran fogalmaz karcosan az Országgyűlés ülésein, de arról már kevesebb szó esik, hogy a kormánypárti oldalról folyamatosan óbégatnak neki.

Egyébként a kormányoldal igazi célpontjai az ellenzék nőpolitikusai. Az őket ért támadásokról ebben a cikkünkben írtunk

Itt pedig azt olvashatja, milyen az alapvető NER-mentalitás a Parlamentben.

Arra pedig mindenki emlékezhet, hogy Jakab Pétert 9,6 millió forintos gigabírságot rótt ki Kövér László a ficsúr szó kimondása miatt.