Kövér László egy meg nem történt áprilisi figyelmeztetésre hivatkozva büntette 9,6 millióra Jakab Pétert

Kövér László egy meg nem történt áprilisi figyelmeztetésre hivatkozva büntette 9,6 millióra Jakab Pétert

Mivel az Országgyűlésről szóló törvényben (Ogytv. - 2012. évi XXXVI. tv.) nincsenek nevesítve azok a kifejezések, amelyek a házvezetés szerint szankcionálhatók, és mivel konkrét Etikai Kódex sincsen, amelyből egyértelműen tudható kinek mit szabad mondania az ülésteremben, így az Országházhoz fordultunk, hogy kiderüljön, miért is került 9,6 millió forintba a ficsúrozás.

Jakab: Most már tudjuk, mennyit ér az a szó, hogy ficsúr, ha fideszesre mondják. Közel 10 milliót

Ahogyan arról már korábban beszámoltunk, Jakab Péter, a Jobbik elnöke, miniszterelnök-jelöltje Facebook-oldalán írt arról kedden, hogy miközben ő nem mondhatja ki azokat a szavakat a Parlamentben, mint bűnöző, elvtárs, vagy hogy ficsúr, addig a fideszesek szájából a fentiekhez hasonló szavak hangzottak el.

A Parlament Sajtóirodájától kapott válasz amúgy egészen érdekes képet mutatott a szankcionálási folyamatról.

Az elnöki pulpitusról nézve így zajlott a ficsúrozás:

„Az Országgyűlés 2021. május 17-i ülésnapján Jakab Péter országgyűlési képviselő napirend előtti felszólalása során a következő kérdéssel fordult a kormánypárti képviselőkhöz: „Jut eszembe, mi a helyzet a rabszolgatörvénnyel, ficsúrok?”. Ülésvezető elnökként eljárva a házelnök felhívta a képviselő figyelmét arra, hogy tartózkodjon a sértő kifejezések használatától, ellenkező esetben megvonja tőle a szót. A képviselő a figyelmeztetésnek nem tett eleget; a napirend előtti felszólalás folytatása helyett az ülésvezetési intézkedésre az „Ugye, önről is lehet ez a véleményem?” kérdéssel felelt, így – a korábbi figyelmeztetésnek megfelelően – a házelnök megvonta tőle a szót. A képviselő ezt követően közbekiabálással kifogásolta az alkalmazott fegyelmi intézkedést, valamint megismételte az annak okául szolgáló kifejezést, és csak újabb figyelmeztetések, illetve további jogkövetkezmény kilátásba helyezése után hagyott fel a házszabályi rendelkezésekbe ütköző magatartással."

Kövér László irodája hangsúlyozza továbbá azt is, hogy a házszabályi rendelkezések értelmében a képviselők az Országgyűlés ülésén kötelesek olyan magatartást tanúsítani, amely nem sérti az Országgyűlés tekintélyét, az ülés méltóságát, valamint más személyek, csoportok jogait sem. Ugyanakkor az már nem derül ki, hogy pontosan mivel és hogyan lehet sérteni az Országgyűlés méltóságát. Ennek megválaszolása tényleg fontos, mondhatni 9,6 millió forintos kérdés - és mutatjuk is, hogy miért.

„Csürhe!", „Kretén!", „Büdös bunkó!", „Moslékkoalíció!", „Csicska!", „Menjél igyál!", „Duguljon már el!"

Elvtársazni már lehet a fideszes képviselőket, ficsúrnak nevezni azonban nem! Így kommentálta Jakab Péter, hogy Kövér László házelnök, ismét megvonta a szót a Jobbik elnökétől a parlamentben. A Fidesz politikusa még annyit mondott, hogy Jakab Péter foglaljon helyet és tanulmányozza a házszabályt, hogy nem sértegetheti a képviselőt, illetve a levezető elnököt.

Ugyanis az Alfahírnek küldött válasz szerint "Jakab Pétert korábban, az Országgyűlés 2021. április 26-i ülésnapján Kövér László szóban már figyelmeztette, hogy az Országgyűlés üléstermében e konkrét kifejezés használata a házszabályi rendelkezések értelmében nem megengedett. Jelen esetben a képviselő ennek tudatában, a korábbi figyelmeztetés ellenére használta ismét a kirívóan sértő megszólítást képviselőtársai és az ülést vezető elnök vonatkozásában is."

Azonban ezzel a megállapítással - a mai naphoz stílszerűen -, ha nem is hazudtak, de nem bontották ki az igazság minden részletét.

Ugyanis az Országgyűlési Napló szerint április 26-án Kövér László egyáltalán nem jelezte, hogy e konkrét kifejezés, tehát a ficsúr használata a házszabályi rendelkezések értelmében nem megengedett. Az pedig csak hab a tortán, hogy azt is megörökítette a jegyzőkönyv, hogy még a KDNP-s államtitkár, Rétvári Bence is ficsúrozott.

Részlet az április 26-ai jegyzőkönyvből - Kövér László figyelmeztetése nem történt meg...

Mindenesetre azután, hogy Kövér László megvédte a egykori néppárti képviselőtársait a Gestapóhoz hasonlító Deutsch Tamást, visszaadta a szót a jobbikos politikusnak, és egyáltalán nem figyelmeztetett arra, ha Jakab Péter még egyszer kimondja, hogy ficsúr, érkezik a gigabírság.

„Kövér László a fentiek mérlegelésével, az Ogytv. 47. § (1) bekezdés c) pontjában foglalt házelnöki jogkörében eljárva Jakab Péter tiszteletdíját a képviselő négyhavi tiszteletdíja összegével megegyező mértékben csökkentette. A jogkövetkezmény mértékét arra figyelemmel állapította meg, hogy a képviselő a kirívóan sértő kifejezést és a fegyelmi jogi rendelkezésekbe ütköző magatartást az ülésvezetői felszólítások ellenére, sőt azokat bírálva használta, illetve folytatta tovább"

- magyarázza a Sajtóiroda.

Ezen túlmenően még arra is emlékeztetnek, hogy Jakab Péterrel szemben

„a fegyelmi jogi rendelkezéseket sértő cselekményei miatt az Országgyűlés jelenlegi ciklusában immár negyedik alkalommal kerül sor jogkövetkezmény alkalmazására".

S hogy mire költik például Tordai Bence (Párbeszéd) 8,2 millióját, vagy Jakab Péter korábbi 4,4 millióját (amit még a krumplis akciója miatt kapott), illetve ezt a 10 milliót, ezt is megkérdeztük.

„A képviselői tiszteletdíj-levonásból származó összeg az Országgyűlés Hivatalának költségvetésében maradványként szerepel"

- árulták el. (Például lehet belőle újabb gyapjúszőnyeg.... - a szerk.)

Jakab Péter: "Mindenre meglesz a viszontválaszom. Az idő és a hely legyen meglepetés"

Kövér László házelnök a mai napon ismételten megvonta a szót Jakab Pétertől, akinek így kevesebb mint fél percig tartott a felszólalása. Az előző héten pedig az Országház fideszes elnöke csaknem 10 millió forint rekordbírsággal jutalmazta a Jobbik elnökét és miniszterelnök-jelöltjét. Ezek kapcsán nyilatkozott az Alfahírnek Jakab Péter. Interjú.

Mindenesetre Jakab Péter a portálunknak adott tegnapi interjújában arról beszélt, hogy itthon már nem tud fellebbezni.

„Kövér döntésével szemben Magyarországon legfelsőbb szinten csak az országgyűlésnél lehet fellebbezni, aminek Kövér az elnöke. Van még kérdés? Nemzetközi bírósághoz természetesen fordulok minden ilyen esetben, de ott csak évek múlva lesz döntés. Igazságot itt csak a nép szolgáltathat jövőre"

- válaszolta.