A kétszámjegyű infláció miatt a Jobbik bérrendezést és 0 százalékos áfát követel az egészségügyi dolgozóknak is

ápoló
Védőfelszerelést viselő ápoló a koronavírussal fertőzött betegek fogadására kialakított központi intenzív osztályon a Fejér Megyei Szent György Egyetemi Oktató Kórházban, Székesfehérváron 2021. április 28-án.
Fotó: MTI/Vasvári Tamás

A megállíthatatlannak tűnő áremelkedés már minden háztartásba bekopogtatott. Persze megint azok járnak a legrosszabbul, akik amúgy is alacsony jövedelemmel rendelkeznek – akárcsak az egészségügyi dolgozók. A kétszámjegyű infláció már esetükben is a megélhetést veszélyezteti - fogalmaz friss sajtóközleményében a Jobbik.

Ha a fideszes kormány egy percig is komolyan gondolja a „családbarát” jelzőt, ahogy a tisztes bérrendezést, úgy az áfacsökkentést sem lehet tovább halogatni!

- emelték ki.

„A főiskolát végzett egészségügyi dolgozóknak az orvosi bérek 75 százalékát el kellene érni"

Egy hét múlva, május 31-ével megszűnik a felmondási tilalom az egészségügyben, a kormány azonban sem az orvosok, sem az ápolók körében nem számít tömeges felmondásra. Az Emmi által február elején közöltek szerint mintegy 21 százalékkal emelkedett az ápolók bére, míg az orvosoké 28,5 százalékkal - ez 85 ezer szakdolgozót és 18 ezer orvost érintett.

A magyar népárt szerint a nagy csinnadrattával bejelentett év eleji egészségügyi bérrendezés csak részben „orvosolta” a problémákat, ugyanakkor az egészségügy szakdolgozóinak helyzetén szinte semmit sem változtatott érdemben: továbbra is rengeteg túlórára kényszerülnek, hogy máról holnapra valamennyire kijöjjenek a fizetésükből.

A bérrendezés minden volt, csak nem inflációkövető, a kétszámjegyű pénzromlást pedig pláne nem tudta követni. Egy több mint 10 éve dolgozó egészségügyi alkalmazott nettó bére most alig több mint 200 ezer forint, és ez hétről hétre kevesebbet ér. Egyre több munkát, egyre több ügyeletet kell vállalnia, az amúgy sem magas, életszínvonala szinten tartásához is. Ez nem segíti sem az egészségügy fenntarthatóságát, sem pedig a gyógyulni vágyó betegek biztonságát

- hívták fel a figyelmet, hozzátéve, világosan látszik, hogy a helyzet tarthatatlan.

Lukács László György: Tisztességes béreket az egészségügyi szakdolgozóknak!

A Jobbik javaslata, miszerint az alapvető élelmiszerek áfáját 0%-ra kell csökkenteni, az egészségügyi dolgozókat, az "egészségügy napszámosait" is érinti, hiszen az elszálló árak őket is nagy nyomás alá helyezték - mondta online sajtótájékoztatóján Lukács László György, a Jobbik országgyűlési képviselője és alelnöke.

Amellett, hogy a néppárti Jobbik érezhető béremelést követel, az alapvető élelmiszerek áfájának nullára csökkentését esetükben is kérik.

A Jobbik azt szeretné, hogy csökkentse a kormány az elvárásait, amit adó formájában hajt be mindenkitől.

Kevesebb adó, jobban megbecsült munkavállalók az egészségügyben is! Azonnali áfacsökkentést!

- zárul a közlemény.