Orbán Viktor szerint Kirill pátriárka szankcionálásáról régóta jól ismert a magyar álláspont

Orbán Viktor szerint Kirill pátriárka szankcionálásáról régóta jól ismert a magyar álláspont

Orbán Viktor miniszterelnök szerint Magyarország véleménye Kirill orosz pátriárka esetleges uniós szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert, és az EU-csúcson senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen.

A kormányfő nyilatkozatát sajtófőnöke, Havasi Bertalan juttatta el az MTI-nek; eszerint Magyarország természetesen betartja azt a megállapodást, amit az Európai Tanács ülésén az EU állam- és kormányfői kötöttek egymással; ezek a döntések mindenkire kötelezőek. Orbán Viktor hozzátette: 

Magyarország álláspontja Kirill pátriárka esetleges szankcionálásával kapcsolatosan régóta jól ismert az uniós partnerek előtt, az EU-nagykövetek egyeztető fórumán, a COREPER-en az elmúlt hetekben több alkalommal kifejtették.

Az Európai Tanács hétfő-keddi rendkívüli ülésén senki nem emelt szót a magyar álláspont ellen - zárta nyilatkozatát Orbán Viktor.

Mint ismert, szerda reggel kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába öntenie az uniós csúcson hétfőn elfogadott szankciós csomagot, azonban sajtóhírek szerint ekkor jelezte a magyar nagykövet, hogy továbbra sem tudják azt elfogadni, mivel az orosz ortodox egyház vezetője, a háborút pártoló Kirill pátriárka is a vagyonbefagyasztással és beutazási tilalommal sújtott személyek között szerepel.

Orosz zsarolásra utalva bírálta Orbánt az Európai Néppárt külügyi szóvivője

Szerdán reggel kellett volna az uniós nagyköveteknek végleges formába öntenie az uniós csúcson hétfőn elfogadott szankciós csomagot, azonban sajtóhírek szerint ekkor jelezte a magyar nagykövet, hogy továbbra sem tudják azt elfogadni...