A Ryanair szerint "több mint ostobaság" az extraprofitadó, visszafordíthatatlan károkat emleget a légitársaság

A Ryanair szerint "több mint ostobaság" az extraprofitadó, visszafordíthatatlan károkat emleget a légitársaság

Közleményben szólította fel a magyar kormányt az extraprofitadó visszavonására a Ryanair, amely szerint ez a teher visszafordíthatatlan károkat okoz a magyar turisztikai ágazatnak és a gazdaságnak.

Úgy vélik, ez

több mint ostobaság.

„Ez az indokolatlan adó káros hatással lesz a légiközlekedésre (amely az elmúlt két évben így is nagy veszteséget termelt), a magyar turizmusra és a gazdaságra. Ez a rosszul időzített és meggondolatlan adó, amely megmagyarázhatatlan módon a veszteséges légiközlekedési iparágat a rendkívül nyereséges olaj- és energiaipari vállalatokhoz hasonlítja, azonnal versenyképtelenné és kevésbé vonzóvá tette Magyarországot a légitársaságok és a turisták számára” – áll az ír fapados légitársaság közleményében, ami az Airportal.hu oldalon olvasható.

A Ryanair kereskedelmi igazgatója, Jason McGuinness logikátlannak és megalapozatlannak tartja, hogy az Orbán-kormány extraprofitadót vet ki a légitársaságokra.

„A magyar kormány olyan extraprofitra akar adót kivetni, amely a koronavírus-járvány és az orosz-ukrán háború miatt nem létezik az ágazatban”

– olvasható a légitársaság közleményében.

Mint megírtuk, a különadókat hivatalosan az „extraprofit” után kell befizetni a vállalatok egy részének a rezsivédelmi és a honvédelmi alapba idén és 2023-ban. A rendelkezés szerint a légitársaságoknak a Magyarországról (belföldről) induló utasok száma után kell megfizetni az adót. A hozzájárulás mértéke az EU-ba és az Európán belüli, megnevezett államokba utazók esetében 3900 forint, az ezeken kívüli országokba utazók esetében fejenként 9750 forint.